Pretraživanje

Projekt Grada Labina ocijenjen kao treći najbolji na natječaju Living streets

Ponedjeljak, 27. Srpnja 2020. - 0:00

Proteklog tjedna objavljeni su rezultati natječaja Living Streets koji je zamišljen da pomaže jedinicama lokalne samouprave kako da unaprijede suradnju s građanima i pokrenu bolju interakciju u planiranju i upravljanju, da djeluju kao partneri, prijatelji i susjedi na obostrano zadovoljstvo. Konkretno, na natječaj su se prijavljivali projekti dizajniranja ulica i javnih prostora na način da postanu mjesta okupljanja i druženja.

Iz Terra Huba, koordinatora ovog poziva za Hrvatsku napominju kako su na Poziv gradovima za provedbu Living Streets koncepta dobili velik broj vrlo zanimljivih prijava u zadanom roku.

„Nismo samo mi bili ugodno iznenađeni, već i naši partneri u EUKI projektu – Energy Cities kao koordinator i partneri iz Grčke i Portugala kojima smo ovime visoko postavili letvicu našim primjerom. Hvala Vam svima, to je dobar znak aktivnosti naših gradova i želje za većim uključivanjem građana i drugih dionika u sustvaranje bolje povezanog susjedstva te boljih, zelenijih, sigurnijih, zdravijih i zabavnijih ulica, četvrti i javnih prostora u gradu.“ – napominju iz Terra Huba

Grad Labin na trećem je mjestu po ostvarenom bodovanju na ovom Pozivu, a prijavljen je projekt vrijedan 20 000 eura koji uključuje preuređenje Rudarske ulice ispred Gradske knjižnice Labin i Kulturnog centra Lamparna u rudarskom kompleksu Pijacal. Rudarstvo je jedno od najtežih zanimanja u povijesti, a sjećanje na njega pobuđuje intenzivne emocije. Sljedeće godine obilježava se 100. obljetnica Labinske republike te se ovim projektom želi urediti navedeni prostor. U planu je trajno osloboditi lokaciju od prometa i parkinga, parkirna mjesta pretvoriti u zelene površine, urediti klupe, nabaviti sadnice, postaviti kante za selektivno prikupljanje otpada.  S ciljem poticanja građana na alternativne oblike prijevoza pokrenuti bike-sharing sustav s 2-3 rudarsko zelena bicikla. U suradnji s partnerima provesti radionice zaštite okoliša i energetske održivosti, sadnju bilja sa eko grupama djece, vježbe na otvorenom za starije osobe, umjetničku koloniju mladih, čitaonicu na otvorenom, storytelling turu i pješačenje rudarskim stazama.

„Kako je već i poznato, naš Odjel za gospodarstvo i EU projekte izuzetno je aktivan te pratimo svaki otvoreni natječaj i spremamo projekte. Na ovom smo natječaju opet rangirani jako visoko, ocijenjeni kao treći najbolje osmišljeni projekt te obzirom na to da se sredstva dodjeljuju samo za prva dva rezutata, Labin je prvi na listi “potencijalnih gradova” partnera ukoliko se osiguraju dodatna sredstva. U kontaktu smo s koordinatorom projekta i nadamo se kako ćemo projekt Living streets provest u Labinu nakon što se dodatna sredstva i osiguraju. Rezultati ovakvih prijava sve su jasniji, vidljiv je značajan napredak u  pisanju prijava i osmišljavanju projekata, te samo ovakvim pristupom i pripremom možemo spremno dočekivati buduće natječaje i mogućnosti koje nam nude EU fondovi“- izjavio je gradonačelnik Valter Glavičić

rang lista living streets.jpg (93 KB)