Pretraživanje

Prijateljski grad Idrija

4380.jpg (125 KB)Grad Labin i Općina Idrija, dva su rudarska grada, jedan s bivšim rudnikom žive, a drugi ugljena. Osim rudnika žive, Idrija je poznata i po zavidnoj zbirci poznate idrijske čipke. Bratimstvo između ova dva grada je uspostavljeno krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća. Nakon raspada bivše države Jugoslavije veze između ova dva grada nisu više bile toliko učestale. Suradnja je ponovno uspostavljena 2006. godine, a uspostavljeno bratimstvo je neformalne prirode.

Prvi korak prema ponovnoj suradnji bio je susret gradonačelnika Labina i gradonačelnika Idrije u Labinu na Dan rudara, 2. ožujka 2008. godine, a u cilju obnove nekadašnje bliske veze temeljene na rudarskoj prošlosti i tradiciji.
Aktivnosti u sklopu suradnje odvijaju se dogovorno, par puta godišnje, a to sususreti, posjete i razmjene građana, zajedničke kulturne aktivnosti, razmjene iskustava o rudarenju i rudarskoj tradiciji, razvoju industrije i turizma oba grada i mogućnosti zajedničkog kandidiranja prema EU fondovima.

Posljednji projekt u kojem su zajednički surađivali Grad Labin i Grad Idrija je MINHER (Mining heritage) „Rudarsko nasljeđe – generator gospodarskog, turističkog i kulturnog razvoja“ financiran iz fondova Europske unije, programa "Europa za građane" u sklopu kojeg je na prigodnoj svečanosti u „dvorcu“ Gewerkenegg potpisan Sporazum o bratimljenju između Grada Labina i Općine Idrije, čime je zapravo obnovljeno bratimljenje uspostavljeno krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

 Službena stranica Općine Idrija


;