Pretraživanje

Prigodno obilježen završetak radova na projektu energetske obnove Centra „Liče Faraguna“ u Labinu

Petak, 20. Siječnja 2017. - 0:00

Jučer je prigodno obilježen završetak radova na projektu energetske obnove Centra "Liče Faraguna" u Labinu. Kratkim glazbenim programom predstavili su se štićenici Centra te s nekoliko riječi okupljenima su se obratili pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i gradnju Anamarija Lukšić, gradonačelnik Grada Labina Tulio Demetlika i ravnateljica Centra Elide Juričić. Bila je ovo prigoda da korisnici, djelatnici i štićenici centra izraze svoje zadovoljstvo završetkom projekta jer im je sada Centar puno ugodniji za boravak i svakodnevne aktivnosti.

Centar „Liče Faraguna“ je ustanova za odgoj, obrazovanje i smještaj djece sa poteškoćama u razvoju, a smješten je u objektu koji po svojim konstrukcijskim karakteristikama nije udovoljavao zahtjevima funkcionalnosti prostora za predmetnu namjenu te zahtjevima energetske učinkovitosti. S obzirom na namjenu građevine bilo je potrebno izvršiti rekonstrukciju fasade i krovišta te izvršiti djelomičnu zamjenu vanjske stolarije. Uz navedene građevinske radove, ugrađen je i novi sustav za pripremu potrošne tople vode sa solarnim toplinskim kolektorima. Grad Labin je temeljem decentralizacije financiranja osnovnog školstva osigurao sredstva za financiranje djelatnosti te je kao osnivač Centra osigurao sredstva za materijalne rashode, usluge tekućeg i investicijskog održavanja te za rashode nabavke dugotrajne imovine  i dodatna ulaganja.

Završeni radovi doprinijeli su da objekt sada ima arhitektonsku funkcionalnost, višu energetsku učinkovitost te mogućnost uporabe obnovljivih izvora energije.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.507.124,98 HRK, od čega bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) 227.055,02 HRK te bespovratna sredstva  Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost (FZOEU) 302.740,02 HRK.

"Zahvaljujem se svima koji su sudjelovali u realizaciji ovog projekta. Zahvaljujem djelatnicima Centra, roditeljima štićenika za strpljenje i suradnju, projektantima, izvođačima te svima koji su pomogli da zajedno dođemo do današnjeg rezultata - kvalitetnije uvjete boravka i rada u Centru "Liče Faraguna"," zahvalio se gradonačelnik Demetlika. Naglasio je da će se s realizacijom i drugih projekata nastaviti, kao što su ulaganja u vrtiće, Osnovnu školu na Katurama, Umjetničku školu te druge investicije u bliskoj budućnosti koje će pomoći najmlađima da imaju kvalitetnije uvjete za stjecanje novih znanja i svega potrebnog za njihov kvalitetniji budući život. Istaknuo je veliku važnost ulaganja u mlade, u znanje i obrazovanje te kako će Grad Labin nastaviti i u tom smjeru.

U ime cijele ustanove, djelatnika i korisnika, ravnateljica Juričić se zahvalila te pozvala na nastavak druženja te obilazak prostora Centra.