Pretraživanje

Predstavljen program povodom obilježavanja Dana Europe

Petak, 03. Svibnja 2013. - 12:09

Danas je u prostorijama Grada Labina održana konferencija za medije gradonacelnika Grada Labina Tulia Demetlike na kojoj je predstavljen program povodom obilježavanja Dana Europe u Labinu 8. i 9. svibnja 2013. godine.

Naime, 9. svibnja svake godine obilježava se Dan Europe. Ovaj dan službeno je odabran povodom predstavljanja prijedloga Roberta Schumana, tadašnjeg ministra vanjskih poslova Francuske za formiranje Europske zajednice za ugljen i celik 1950. godine, poznatijeg kao "Schumanova deklaracija“, cije se donošenje smatra pocetkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija. Danas se deveti svibnja, uz himnu i zastavu, uzima kao europski simbol.

Gradonacelnik Labina Tulio Demetlika naglasio je kako je obilježavanje Dana Europe u ovoj godini, koja je ujedno Europska godina gradana, prilika za provodenje aktivnosti koje Europu približavaju njenim gradanima. Ove godine Labin ce se svojim programom aktivno ukljuciti u obilježavanje Dan Europe 8. i 9. svibnja 2013. kroz cjelodnevne aktivnosti namijenjene organizacijama civilnog društva, obrtnicima i poduzetnicima, srednjoškolcima i svim zainteresiranim gradanima. Program obilježavanja Dana Europe bazira se pretežno na edukativnim radionicama, informiranju gradana, poticanju aktivnog Europskog gradanstva u godini pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Programom ce se predstaviti postojeci i novi instrumenti potpora i prilika. Gradonacelnik je pozvao sve gradane da se aktivno ukljuce i odazovu na konferencije o EU fondovima, da posjete gradske EU info punktove na Zelenicama i Gradskoj tržnici i obilježe sa nama Dan Europe!

Strucne suradnice u Gradu Labinu Vesna Blažina Hatic i Mirela Faraguna predstavile su detaljnije program Dana Europe. Program u sklopu kojeg se održavaju edukativne radionice putem kojih ce se predstaviti postojeci i novi instrumenti potpora i prilika uz primjere dobre prakse, debate, ali i vrlo prakticne metode unaprjedenja efikasnosti i uspjeha i konkretne projekte, predstaviti ce brojni uvaženi predavaci iz  Istarske regionalne agencije (IDA) Pula, Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Pula, HGK - Županijske komore Pula, tvrtke EU projekti, Udruge SMART iz Rijeke, Zaklade za razvoj civilnog društva Pula, Udruge za mlade Alfa Albona.

Prvoga dana obilježavanja Dana Europe, u jutarnjim satima volonteri iz Gradske uprave Grada Labina i udruge za mlade Alfa Albona, dijelit ce letke i informativne brošure o mogucnostima financiranja iz EU fondova i Europskoj uniji opcenito na info punktovi na Zelenicama i Gradskoj tržnici. Informativni materijali prilagodeni su za sve generacije gradana, a ustupila ih je Delegacija Europske komisije u Hrvatskoj, Agencija za placanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju Hrvatske, Istarska županija i Istarska razvojna agencija (IDA).

U popodnevnim satima u Velikoj vijecnici Grada Labina predstavnice Udruge SMART iz Rijeke, Zvijezdana Schulz Vugrin, izvršna direktorica i Gordana Forcic predstavit ce otvorene natjecaje za organizacije civilnog društva i prilike nakon pristupanja Hrvatske Europskoj uniji. Inace, SMART je vrlo cijenjena neprofitna, nevladina trenerska udruga za razvoj civilnog društva, organizira i provodi edukacijske radionice, pruža tehnicku pomoc i konzultacije, prikuplja i dijeli informacije neprofitnim organizacijama, neformalnim grupama i pojedincima. Predavanje je zanimljivo za predstavnike udruga, zaklada, neprofitnih organizacija, mreža, fondacija i ostale organizacije civilnog društva i sve zainteresirane gradane.

Drugog dana obilježavanja u jutarnjim satima predstavnici iz Zaklade za razvoj civilnog društva iz Pule u Srednjoj školi Mate Blažine održat ce debatu i kviz na temu Europske unije za ucenike povijesno-debatne grupe srednje škole, a nakon toga ce volonteri iz Udruge Alfa Albona Dagmara Jabkonska iz Poljske i David Nacher iz Španjolske predstaviti svoja iskustva u provodenju europskih projekata i Europskoj uniji opcenito i mogucnostima medunarodne razmjene. U popodnevnim satima sadržajan program za obrtnike, male i srednje poduzetnike obuhvatit ce temu „Usluge HGK za poduzetnike kroz projekte Europska poduzetnicka mreža i Erasmus za poduzetnike pocetnike“. Od ove godine, Republika Hrvatska kao korisnica CIP programa, može po prvi puta sudjelovati u programu Erasmus za poduzetnike pocetnike kroz medunarodnu razmjenu s poduzetnicima iz drugih europskih zemalja. Europska poduzetnicka mreža Hrvatske (EEN) je projekt kojeg sufinancira Europska komisija iz programa – CIP za konkurentnost i inovacije, a Hrvatska gospodarska komora je takoder koordinator hrvatskog konzorcija.

Regionalne razvojne agencije kao podrška malim i srednjim poduzecima pri ulasku u EU tema je Istarske razvojne agencije (IDA) iz Pule a detalje ce predstaviti Boris Sabatti direktor Istarske razvojne agencije. Cinzia Zubin, voditeljica ureda Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) Pula predstavit ce Programe kreditiranja projekata kandidata IPARD programa. Ariana Vela iz EU projekata iz Zagreba, koja je nedavno u Labinu predstavljala program Poduzetnicki impuls, u dvosatnom predavanju dati ce pregled otvorenih natjecaja za obrtnike i poduzetnike (IPA IV, IPARD: Mjera 302, Mjera 101 i Mjera103, Programi Unije) te pregled programa na raspolaganju za period od 2014.-2020. godine (Strukturni fondovi, Kohezijski fond, Programi Unije). Konferencija za poduzetnike je namijenjena kako postojecim poduzetnicima, tako i onima koji to žele postati, buduci da ce se tijekom konferencije predstaviti sustav uspješnih poduzetnickih mreža i nove mogucnosti za poduzetnike pocetnike. Seminar 8. i 9. svibnja je besplatan za sve sudionike.

Pozivamo gradane da se aktivno ukljuce u obilježavanje Dana Europe 2013!


Prilozi