Pretraživanje

Predstavljen program 13. Labin Art Republike

Petak, 19. Lipnja 2015. - 7:38

Na sinoc održanoj konferenciji za medije gradonacelnik Grada labina Tulio Demetlika, Loreana Ružic Modrušan, voditeljica LAR-a te projektni tim Labin Art Republike predstavili su program ovogodišnje 13. Labin Art Republike.

Otvaranje sezone ljetnih kulturnih dogadanja u labinskom starom gradu vec se tradicionalno poklapa s gradskom feštom Petrova, koja se ove godine obilježava u vecernjim satima subote 27. lipnja. Glavna zabavna dogadanja odvijat ce se na Titovom trgu s pocetkom u 20 sati, gdje ce nastupiti cijeli niz lokalnih izvodaca i kulturno-umjetnickih skupina, a vrhunac veceri biti ce nastup najpopularnije hrvatske vokalne skupine - klape Intrade predvodene karizmaticnim Tomislavom Bralicem. Na “Špini”, gdje ce i ove godine biti smještena vec legendarna gradska ljetna pozornica, ocekuju nas zvuci cvrstog rock&rolla, uz bend Zorana Mišica, labinske bluesere Mezcal Moon i obilježavanje rodendana radijske emisije "Radio Gerila".

Najvažniji kulturni dogadaj veceri svakako je otvorenje Labin Art Republike, ljetnog festivala koji vec 13. godinu za redom donosi pregršt dogadanja u srce labinskog starog grada. Svecano otvorenje održat ce se, kao i prethodnih godina, na platou izmedu Narodnog muzeja i Gradske galerije Labin u 22 sata, a zastavu Labin Art Republike s balkona Narodnog muzeja spustit ce mlada i sve popularnija labinska jazz glazbenica i kantautorica Dina Rizvic.

Otvorenje Labin Art Republike prvo je u nizu od cetrdesetak kulturnih dogadanja koja ce tijekom srpnja i kolovoza gotovo svakodnevno puniti ulice i pozornice staroga grada Labina. Vec u prvom tjednu - od 2. do 4. srpnja - ocekuje nas trodnevni Labin Jazz Festival, s pet koncerata na tri lokacije i nastupima eminentnih jazz glazbenika poput Zorana Predina, Damira Kukuruzovica i vec spomenute Dine Rizvic. Glazbenih dogadanja nece nedostajat ni u nastavku ljeta: na Špini ce svirati i pjevati ?ani Stipanicev, Putokazi, Elis Lovric i atraktivna africka glazbeno-plesna skupina Baye Goor Fall, a u župnoj crkvi najavljen je i niz koncerata ozbiljne glazbe u ciklusu “Klasicno ljeto". Za zabavu ce biti zadužen legendarni komicar Zuhra sa svojim stand-up showom, ulicni cirkusanti i zabavljaci na mini-festivalu Labinska ulicna carolija, te teatar Gavran s predstavom “Sladoled”.  Jedan od vrhunaca Labin Art Republike biti ce uprizorenje Uskocke bitke iz Noci Sv. Sebastijana, nakon koje ce uslijediti veliki koncert grupe Belfast Food. Mladi ce se likovni i vizualni umjetnici predstaviti na Art kolonijama u crkvici Sv. Stjepana, a Gradska galerija Labin najavljuje nekoliko zanimljivih izložbi kao i predstavljanje knjige labinske konceptualne umjetnice Xene Županic. Atelieri labinskih likovnjaka biti ce otvoreni - kao i prethodnih godina - ponedjeljkom uvecer i srijedom u jutarnjim i ranim poslijepodnevnim satima, a svakog utorka održavat ce se nocni razgled starog grada, voden na cetiri jezika. Za dašak alternativne ponude labinskog kulturnog ljeta brine se ekipa open-air festivala dokumentarnog filma Shpeena Dox, koji se ove godine održava po prvi puta, od 10. do 12. srpnja.

Sva dogadanja ovogodišnjeg “ljeta u bojama coolture” biti ce popraceno na društvenim mrežama Facebook, Twitter i Instagram, kao i na web stranici festivala www.labin-art-republika.com