Pretraživanje

Predavanje o HPV-u OŠ Matije Vlacica

Utorak, 21. Veljače 2012. - 8:45

U suradnji sa Labin – Zdravim gradom, krajem prošlog tjedna u Osnovnoj školi Matije Vlacica održano je predavanje o mogucnostima cijepljenja protiv bolesti koje uzrokuje humani papilomavirus (HPV).

Predavanje je održao  dr. Moreno Milevoj, specijalista ginekologije i opstetricije iz Specijalisticke ginekološke ordinacije Labin, te dr. Loreta Nacinovic Magaš, lijecnica školske medicine, majkama ucenica sedmih razreda.

Rak vrata maternice je, nakon raka dojke, drugi zlocudni karcinom po ucestalosti u svijetu kod žena. Rizik razvoja raka vrata maternice je trajna infekcija visoko rizicnim tipovima HPV virusa 16 i 18, koji su u 70% slucajeva uzroci raka vrata maternice, a i mnogih promjena koje prethode raku. Buduci da je rak vrata maternice neosporno uzrokovan infekcijom HPV-a, upotreba cjepiva je od velike važnosti za primarnu prevenciju tog tipa raka.

Dosadašnja istraživanja i primjena u svijetu preko 40 milijuna doza cjepiva pokazala su da je cjepivo najucinkovitije kod djevojcica, koje još nisu bile izložene HPV infekciji.