Pretraživanje

Predavanje „Djeca s licima koja sjaje – Glow kids“

Petak, 23. Studenog 2018. - 0:00

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti.

Labin Zdravi grad ove godine izabrao je temu „Ovisnost o tehnologiji: pametnim telefonima, tabletima, društvenim mrežama, video igricama.“

Aktivnosti Labin Zdravog grada započinju danas, 23. studenog predstavom #generacija Teatra Tirena iz Zagreba koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Predstava je namijenjena uzrastima od 5. - 8. razreda osnovne škole i 1. razredu srednje škole.

Dr. Ivan Burcar, specijalist opće kirurgije, subspecijalist kardijalne kirurgije, radi kao kardijalni kirurgu Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb održat će predavanje „Djeca s licima koja sjaje – Glow kids“ 27. studenog u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Labin. Otac troje djece, dječaka od 14 i 11 god, djevojčice od 3 god, uz svoj posao posvetio se izučavanju tjelesnih i psihičkih posljedica ovisnosti djece, ali i odraslih o tehnologiji. Djeca gotovo u transu, kao hipnotizirana gledaju u ekrane mobitela, tableta i to na igralištima, u kafićima, restoranima, pa i u školama. Često ne čuju što im govorimo, a reagiraju burno negodujući, ponekad i agresivno kada im se tehnička sprava pokuša oduzeti. "Djeca s licima koja sjaje…-Glow kids“ naziv je predavanja. Kuda to vodi? Kako tehnologija i videoigre djeluju na razvoj dječjeg mozga? Kako dugotrajno izlaganje "digital candy" elektronskim slatkišima mogu utjecati na život modernog čovjeka? Jesu li nam ekrani „kidnapirali“ djecu, radi li se o pravoj ovisnosti, … i što bi roditelji trebali činiti? Utječe li pretjerano korištenje društvenih mreža na povećanu učestalost drugih oblika rizičnog ponašanja kod adolescenata? Ovo su samo neka od pitanja kojima će dr. Burcar sudionike predavanja probati potaknuti da razmisli o posljedicama koje može donijeti tehnologija.

 

Pozivamo sve zainteresirane građane da dođu na predavanje.