Pretraživanje

Povodom blagdana Svih Svetih položen vijenac na Gradskom groblju

Petak, 31. Listopada 2014. - 14:02

U povodu blagdana Svih Svetih danas su delegacije Grada Labina, gradonacelnik Tulio Demetlika, nacelnici opcina Kršan, Pican, Raša i Sveta Nedelja, vijecnici Gradskog vijeca Grada Labina, predstavnici Udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Udruge antifašistickih boraca Labin, Crvenog križa, Policijske postaje, Stožera Zaštite i spašavanja i Župnog ureda Labin položili vijenac i zapalili svijecu na Centralnom križu na Gradskom groblju u Labinu.

„Ovih se dana sjecamo dragih ljudi, gradana Labinštine koji više nisu s nama te u znak poštovanja i zahvalnosti za njihov doprinos razvoju ovoga kraja polažemo ovaj vijenac“, rekao je tim povodom gradonacelnik, Tulio Demetlika.

Župnik Milivoj Koren pomolio se za sve drage ljude koji više nisu s nama, a posebno branitelje koji su dali život za svoju domovinu. Potpredsjednik HVIDRA-e Labin, Josip Nacinovic u ime svih Udruga proizašlih iz Domovinskog rata izvijestio je nazocne kako ce se kod Centralnog križa na Gradskom groblju, ubuduce svake godine 18. studenoga polagati vijenac, u znak sjecanja na pale žrtve za Vukovar.

Blagdan Svih svetih u Katolickoj se crkvi slavi kao blagdan svih blaženih u nebu, a u Rimu se poceo slaviti još od 6. stoljeca. Izvorno je obilježavao posvecenje rimskog Panteona u crkvu Sv. Marije od mucenika (Sancta Maria ad martyres), koju je 609. godine posvetio papa Bonifacije IV. i u nju dao prenijeti i pohraniti kosti brojnih kršcanskih mucenika.