Pretraživanje

Potrebna je hrabrost i odlučnost za pravi iskorak, ali trebamo i zajedništvo jer smo premali da bi se dijelili

Subota, 17. Kolovoza 2019. - 0:00

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj gradskoj galeriji, obilježen je Dan Grada, u znak sjećanja na prvi Gradski Statut, donesen 17. kolovoza 1341. godine. Nakon otpjevane državne himne u izvedbi Veronike Pervan, te Krasna Zemljo, goste, uzvanike i vijećnike pozdravila je predsjednica Gradskog Vijeća, Eni Modrušan.

„Protekla godina bila je godina marljivog rada i dobrih rezultata.  Posebno veseli postignuta potpuna usuglašenost svih dionika na rješavanju sustava odvodnje otpadnih voda – aglomeracija Labin-Raša-Rabac kao i stvoreni uvjeti za početak izgradnje Doma za starije osobe. Istaknuvši odličnu suradnju s Gradonačelnikom i gradskom upravom, zahvaljujem se vijećnicama i vijećnicima na predanom radu i konstruktivnim raspravama. Želim se danas zahvaliti i svima onima koji naš Labin čine boljim mjestom za život, koji svojim radom i aktivizmom doprinose njegovom razvoju. Zadaća svih nas je djelima, radom i zalaganjem čuvati ali i razvijati, u skladu s tradicijom, ono što baštinimo, te budućim generacijama ostaviti u naslijeđe Grad koji će im biti inspiracija, baš kao i nama. Labin je vrijedan našega truda, a svaki novi dan prilika je da to pokažemo.“– zaključila je predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan

Dan Grada Labina i svečanu sjednicu Gradskog vijeća uveličali su brojni uzvanici među kojima gradonačelnici i načelnici gradova i općina pobratima, mađarske Baje, Idrije, Trbovlja, Banovića, poljskog Rybnika te talijanskog grada Manzana. Prisutni su bili i gradonačelnici istarskih gradova, načelnici općina Labinštine, državni tajnik u Vladi republike Mađarske, predstavnici javnih poduzeća, ustanova, crkve, političkih, znanstvenih, kulturnih i sportskih institucija, predstavnici udruge antifašističkih boraca i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, saborski zastupnici Tulio Demetlika, Giovanni Sponza i Emil Daus kao i zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin. Po prvi puta kao zastupnik u Europskom parlamentu sjednici je prisustvovao i Valter Flego.

I ove se godine prikazao video uradak koji je oduševio sve prisutne ali i prikazao što je učinjeno u prošloj godini. Bila je to ujedno i najava govora Gradonačelnika Grada Labina koji je naglasio brojne projekte koji očekuju Labin u narednom periodu.

„Moji Labinjani su uvijek posebni. Nekad su kritični, a često buntovni i revolucionarni. Svjesni trenutka u kojem žive, okruženja i uvijek otvorenog pogleda u svijet. Upravo zato od sebe – jer nosim najveću odgovornost - ali i od mojih suradnika, tražim korak dalje. Znam da treba hrabrosti i odlučnosti za pravi iskorak, ali trebamo i zajedništvo jer smo premali da bi se dijelili. A kako ne smijemo biti podijeljeni, ne smijemo biti niti prosječni. Ono što je prije par godina bilo solidno - danas je sporo, neefikasno, loše. Samo uz puno energije, pozitivnog naboja, uz odgovoran i discipliniran pristup Labin može održati korak sa najboljima. Izgovori i opravdanja o teškom trenutku u kojem je Hrvatska, pa i Europa, stvarno ne smiju nikoga zanimati, pa ni mene ili vas. Živimo u doba nemilosrdne borbe na tržištu. Samo oni koji su spremni na nova znanja, tehnologije i borbu, izvući će se iz jednosmjernog puta u propast kojim danas ide većina hrvatskog društva. Poznavajući Labin i Labinjane siguran sam da smo spremni na izazove pred nama, stvarajući promjene u sebi samima, a onda i u svom okruženju. Dobro upravljanje i dobra kvaliteta života, dok slušamo naše sugrađane što žele, to je formula kako graditi naš Labin: još bolji, još jači, još posebniji! “- naglasio je Gradonačelnik te još jednom svima čestitao Dan Grada Labina.

Čestitke za Dan Grada kratkim je govorom uputio i zamjenik župana koji obnaša funkciju župana Istarske županije Fabrizio Radin koji je naglasio kako se sjeća nedavne prošlosti u kojoj je grad Labin bio u najtežim trenucima povijesti kada su se zatvarale tvornice te se unatoč svemu u kratkom roku uzdigao i to na zavidnu razinu koja ga smješta među pet gradova u Hrvatskoj srednje veličine po kvaliteti života. Rekao je i kako se nada da će taj primjer Labina slijediti i mnogi drugi.

Najsvečaniji dio sjednice bila je podjela nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima. Svečanost je dodatno uveličana video najavom svakog laureata. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena akademskom kiparu i slikaru Josipu Diminiću, za izniman doprinos kulturi i umjetnosti Grada Labina.

Godišnja nagrada dodijeljena je trgovačkom društvu CAREL ADRIATIC d.o.o. Labin za ulaganje u razvoj zaposlenika i uspješnu i plodonosnu suradnju s lokalnom zajednicom i ostalim dionicima.

Priznanje je uručeno Osnovnoj školi Matije Vlačića PŠ Rabac za poticanje i razvoj kreativnosti te postignute rezultate u radu s djecom učiteljica Dilane Dagostin Mohorović i Marte Verbanac, te Franki Batelić Ćorluka za poseban doprinos promociji Grada Labina u Hrvatskoj i Europi.

Franka se u ime svih dobitnika zahvalila na ovoj velikoj časti koju su primili te je sve prisutne iznenadila izvedbom skladbe „S tobom“.

Svečanu sjednicu sjajno su vodile Loredana Ružić Modrušan i Ana Černjul, a svečani dio dodatno su oplemenili i mladi umjetnici, Veronika Pervan, Toni Kranjac i učenici OŠ Matije Vlačića PŠ Rabac Laura Batelić i Viktorija Hrvatin.