Pretraživanje

Poštujući svoje CA i sami smo poštivani

Utorak, 17. Rujna 2019. - 0:00

Srednja škola Mate Blažine od danas ima svoj prvi La Ca kantunić. Dio je to projekta Grada Labina sa ciljem zaštite i očuvanja zavičajnog govora-Labinjonske cakavice.

LaCa kantunić u Knjižnici Srednje škole Mate Blažine ima za cilj kod učenika posjetitelja škole svojim upečatljivim vizualnim identitetom pobudit interes za specifičnosti labinske tradicije i dijalekta na edukativan i zabavan način.

On će biti, na sličan način na koji je i nastajao, interaktivni kutak koji će svojim specifičnim vizualnim identitetom podsjećati i povezivati na zajedničke bezvremenske identitetske vrijednosti. Dizajn LaCa kantunića potpisuje labinska dizajnerica Klaudia Barbić.

Na otvorenju su govorili ravnatelj Srednje škole Mate Blažine Čedomir Ružić, školska knjižničarka Majda Milevoj Klapčić te gradonačelnik Grada Labina Valter Glavičić. U prepunoj školskoj knjižnici gradonačelnik Glavičić poručio je učenicima da kada god to mogu koriste i govore svoj materinji jezik, svoju cakavicu jer će poštujući svoj identitet i sami biti poštivani.

 
U programu je  uz labinske srednjoškolce i prof. Daniela Mohorovića nastupila Elis Lovrić, promotorica labinske cakavice a čiju su stihovi dio stubišta što vode do Ca kantunića.  

Grad  Labin je u očekivanju upisa labinske cakavice na listu nematerijalne kulturne baštine.

 DSC_0038.jpg (163 KB)

DSC_0027.jpg (137 KB)

DSC_0050.jpg (115 KB)
DSC_0058.jpg (194 KB)