Pretraživanje

Položeni vijenci povodom Dana antifašisticke borbe i Dana državnosti

Četvrtak, 21. Lipnja 2012. - 9:38

Povodom obilježavanja nadolazecih državnih blagdana, Dana antifašisticke borbe i Dana državnosti, zamjenica gradonacelnika Grada Labina Eni Modrušan zajedno sa predstavnicima labinskih opcina, policije, Udruge antifašistickih boraca Labin i braniteljskih udruga položila je vijence i zapalila svijece na spomen obilježje palim antifašistima te na Centralni križ na Gradskom groblju Labin.

 

 

Dan antifašisticke borbe je državni blagdan u Republici Hrvatskoj koji se slavi 22. lipnja. Obilježava se u znak sjecanja na 22. lipnja 1941. kad je u šumi Brezovica kod Siska osnovan Prvi sisacki partizanski odred, ujedno i prva antihitlerovske postrojba u tadašnjoj okupiranoj Europi. Dan antifašisticke borbe obilježava se na ovaj dan od stjecanja hrvatske neovisnosti.

Dan državnosti u Republici Hrvatskoj je blagdan koji se obilježava 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski sabor donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajuci Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti je službeni državni blagdan te se taj dan ne radi. Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja svake godine, u spomen na konstituiranje prvog višestranackog Sabora 1990. godine. Danas se taj datum obilježava kao spomendan - Dan Hrvatskoga sabora.