Pretraživanje

Položen vijenac u povodu 71. obljetnice Dana oslobođenja Labinštine

Četvrtak, 28. Travnja 2016. - 9:36

Povodom 71. obljetnice Dana oslobođenja Labinštine, danas su, predstavnici i vijećnici Grada Labina i općina Labinštine, Udruženja antifašističkih boraca, udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske postaje Labin, Stožera zaštite i spašavanja te Javne vatrogasne postrojbe Labin, položili vijenac i zapaliti svijeću na Spomen obilježju poginulim i preminulim antifašistima na Gradskom groblju.

Zamjenik labinskog  gradonačelnika Zoran Rajković, zahvalio se svima koji su dali svoje živote za slobodu međutim danas svjedočimo da se u nekim dijelovima svijeta nažalost još uvijek ratovima ili terorističkim napadima želi ugroziti živote i slobodu ljudi, rekao je Rajković.

U proljeće 1945.  u sklopu završnih operacija Jugoslavenske vojske oslobođeni su veći teritoriji na području Istre, pa time i Labin. Borbama u Sušnjevici i oslobođenjem Raše 28. travnja 1945. bilo je potpuno oslobođeno područje Labinštine. Za tu slobodu položilo je život više od 1.300 Labinjana. U narodnooslobodilačkoj borbi na području Istre posebice se istaknuo naš sugrađanin Mate Blažina. Rođen je 10. ožujka 1925. u Čemporovici kraj Labina. Narodnim herojem proglašen je 1953. godine.

Foto: 5portal


Prilozi