Pretraživanje

Pješačenjem u nedjelju započinje Europski tjedan kretanja

Petak, 14. Rujna 2018. - 0:00

Grad Labin i ove se godine prijavio za sudjelovanje na Europskom tjednu kretanja koji započinje u nedjelju, 16. rujna, a traje do subote 22. rujna. Slogan kampanje za 2018. godinu glasi “Kombiniraj i kreni“ u kojoj građani umjesto vožnje automobilima mogu odabrati pješačenje, vožnju biciklom, javni prijevoz, ali isto tako koristiti zajednički oblik prijevoza.

Tjedan kretanja započinje u nedjelju, 16. rujna pješačenjem u organizaciji Labin Zdravog grada i Planinarskog društva Skitaci na relaciji Labin (Stari grad) – Lovronci – uvala Remac – Rabac. Polazak je u 9,00 sati iz Starog grada Labina, a predviđeno trajanje pješačenja je 2,5-3 sata. Ruta pješačenja bit će duga oko 8 kilometara, a staza je lagana i pogodna za sve uzraste. Registracija će se obavljati na trgu u Starom gradu od 8,00 sati, a prije polaska sudionicima koji žele Patronažna služba Doma zdravlja mjeriti će krvni tlak. Za sve sudionike pješačenja na rivi u Rapcu bit će osiguran lunch paket, a glazbom će nas zabavljati DJ Elvis. Nakon pješačenja za sve sudionike bit će osigurani besplatni autobusi u 14,00 sati na relaciji Rabac-Labin. Do danas je registrirano 160 sudionika.

U nedjelju se otvara i fotonatječaj „Pokreni se“ za fotografske amatere i ljubitelje fotografije. Fotografirajte događaj, aktivnost, kretanje, prometna rješenja, naše sugrađane dok pješače, voze bicikl, koriste javni prijevoz i slične situacije s naglaskom na kretanje. Foto-natječaj će biti otvoren od 16. rujna do 22. rujna 2018. godine. Za najuspješnije fotografije osigurane su nagrade i to, za prvo mjesto 800,00 kuna, drugo mjesto 400,00 kuna i treće mjesto 200,00 kuna.

U ponedjeljak, 17. rujna je za učenike i roditelje Osnovne škole Matije Vlačića organiziran "Hodajući autobus do škole (PEDIBUS)" odnosno pratnja redara i policijskih službenika za učenike koji pješače do škole. Ista aktivnost za učenike Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ bit će organizirana u srijedu, 19. rujna. Učenike će u pješačenju pratiti i volonteri: roditelji i učitelji.

U utorak, 18. rujna će se održati akcija "Sigurno i vješto u prometu" – Hrvatski autoklub (HAK) i Policijska postaja Labin održat će radionicu na poligonu (Dječji vrtić “Pjerina Verbanac”, Osnovne škole Matije Vlačića i „Ivo Lola Ribar“, Dječji vrtić „Gloria, Centar „Liče Faraguna“).

U srijedu, 19. rujna se na prometnici ispred Dječjeg vrtića Pjerina Verbanac održava Biciklijada – klincijada za djecu dječjeg vrtića „Pjerina Verbanac“ i „Gloria“.

Osim toga dječji vrtići i osnovne škole održat će takmičarske i štafetne igre, vježbe na spravama, na livadama i na dvorištima, pješačenje, upoznavanje djece s vještinama juda, izvođenje plesnih koraka uz različite vrste glazbe, posjet gradskom stadionu i sportskoj dvorani, obilježit će Međunarodni dan zaštite ozonskog omotača, a udruga osoba s invaliditetom s predstavnicima policije provest će akciju nogostup je za pješake i kontrolu parkiranja na mjestima za osobe s invaliditetom i provjera znakova pristupačnosti.

Dan bez automobila održat će se na novouređenom igralištu Kature druge subote, 22. rujna od 10,00 do 12,00 sati uz predstavljanje labinskih sportskih klubova, glazbu i besplatnu vožnju turističkim vlakićem na relaciji Kature – Centar – Kature.

U provođenje aktivnosti uključeni su dječji vrtići Pjerina Verbanac i Gloria, osnovne škole Matije Vlačića i Ivo Lola Ribar, Centar „Liče Faraguna“, Policijska postaja Labin, Hrvatski autoklub, Sportska zajednica Grada Labina, Bike Centar Rabac, Labin 2000, Planinarsko društvo Skitaci, KP 1. Maj Labin i ostali sudionici.