Pretraživanje

Petstotinjak trkača iz 17 država na ovogodišnjoj utrci Valamar Trail

Četvrtak, 27. Rujna 2018. - 0:00

Najbolji domaći i strani trail trkači okupit će se ove subote, 29. rujna, u Rapcu. Naime, na jednoj od najljepših europskih staza održat će se najnovije izdanje Valamar Trail utrke koja već tradicionalno privlači velik broj rekreativnih i profesionalnih trkača. U subotu stiže njih petstotinjak iz 17 zemalja, a među njima i predstavnici Južnoafričke Republike, Finske, Latvije i Poljske. Ove godine će među sudionicima biti i nekoliko istaknutih trkača koji trče za nacionalne timove.

Utrka Valamar Trail s čijih se staza pruža očaravajući pogled na Istru, Kvarnerski zaljev i otoke namijenjena je svima - od vrhunskih trail trkača do rekreativaca, a ove se godine sudionicima nude tri različite staze: GREEN (11 km), BLUE (30 km) i RED (57 km) staza. Posebnost ove utrke je i vrsta terena jer se staze prostiru kroz pjeskovite dijelove, šumu i stijene što ih čini dodatno izazovnim za sve trkače.

Utrke startaju u 8, 10 i 11 sati ispred Sundance Beach Cluba u sklopu Valamar Collection Girandella Resorta, nastavljaju prema vrhu Standar s kojeg se prostire pogled na cijeli Kvarner i Cres. Staza prolazi i kroz Stari Grad Labin i brdo Gora Glušići s pogledom na cijeli Raški zaljev, a trkačima je posebno zanimljiv zadnji dio staze koji se od Duge luke do Rapca trči uz more.

„Na ovogodišnje izdanje utrke prijavilo se petstotinjak natjecatelja iz 17 zemalja što je najbolja potvrda činjenice da se radi o jednoj od najkvalitetnijih trail manifestacija u ovom dijelu Europe. Uvjeren sam da će svi sudionici biti zadovoljni stazama i uslugom, jer je Istra zaista savršn poligon za outdoor aktivnosti. Ovo je jedna od rijetkih utrka u Hrvatskoj certificiranih od strane Svjetske federacije koja se ujedno boduje za nastup na Ultratrail du Mont Blanc, neslužbeno prvenstvo svijeta u trailu,“ istaknuo je uoči Traila direktor utrke Alen Paliska.

Kako bi utrku što više približili i navijačima koji sportskim manifestacijama daju poseban ugođaj organizatori izdvajaju i četiri privlačne lokacije za navijanje – Prtlog, Bartići, Skitaču i Labin. Sve lokacije dostupne su automobilom. Inače, utrku organizira Sport Box u suradnji sa SRK Alba iz Labina uz potporu Valamar Riviere i TZ Labin Rabac.

„Turistička zajednica grada Labina aktivno je uključena i snažno podupire manifestacije kao što je Valamar Trail jer su one najbolji način promocije Rapca kao savršene destinacije za aktivan odmor.  Razvoj outdoor aktivnosti je primaran cilj u razvoju proizvoda na području TZ Grada Labina jer time jačamo turistički promet u pred i posezoni i moram reći da iz godine u godinu bilježimo sve bolje rezultate,“ istaknula je Radmila Paliska Kos, direktorica TZ Rabac Labin.

Da su outdoor aktivnosti i natjecanja dobar smjer za razvoj turizma i produljenje sezone u ovom dijelu Istre slaže i zamjenik gradonačelnika grada Labina Zoran Rajković.

„Želimo organizatorima ovakvih manifestacija biti dobar partner i zato ulažemo u razvoj infrastrukture te želimo najiskreniju dobrodošlicu svim natjecateljima Valamar Traila“, dodao je Rajković.

„Rabac i Labin pružaju jedinstveni spoj prirodnih ljepota i brojnih mogućnosti za aktivan odmor što najbolje potvrđuju dobra iskustva domaćih i stranih sudionika čiji se broj iz godine u godinu povećava. Zato Valamar Riviera od samih početaka strateški razvija svoje destinacije koristeći resurse i njihov puni potencijal kako bi gostima ponudili upravo ono što traže, uključujući i trail trčanje,“ istaknuo je Sandi Sinožić, direktor destinacije Rabac u Valamar Rivieri.

Na ovogodišnjoj utrci Valamar Trail sudjelovat će i sudionici prvog trail running kampa koji su u tri dana mogli saznati više o trail trčanju, tehnikama, opremi i općenito boljoj pripremi za vlastite treninge i utrke. Početnici, ali i oni iskusniji trail trkači na prekrasnim stazama u okolici Rapca i Labina sudjelovali su i u posebnim treninzima s trenerima i ostalim trkačima te vježbama snage i istezanja, a svoja iskustva su im prenijeli i hrvatski trail reprezentativci.

Nakon utrke svi su pozvani na završni party Valamar Traila u Sundance Beach Club u Valamar Collection Girandella Resortu.