Pretraživanje

Otvorenost i komunikacija temelj su još bolje zajedničke suradnje

Četvrtak, 05. Prosinca 2019. - 0:00

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana volontera Grad Labin je danas u Polivalentnoj dvorani labinske Gradske knjižnice organizirao prijem za volontere.

Današnji prijem bio je nešto drukčiji od uobičajenog. Naime, kao domaćin prisutnima se prvi obratio gradonačelnik Valter Glavičić te je pozvao sve volontere, odnosno udruge na otvorenost i komunikaciju.

„Zajednica smo koja po mnogo čemu prednjači. Može se desiti da zbog loše komunikacije neke stvari ostanu nedorečene. Okruženi smo kvalitetnim ljudima i samo se trebamo bolje povezati. Danas je prilika da otvoreno razgovaramo. Želim vam se svima zahvaliti na vašem predanom radu i izdvajanju slobodnog vremena. Ponekad se može dogoditi otežana komunikacija Grada s udrugama i zato sam danas ovdje zajedno sa suradnicima koji se bave ovim područjem u gradskoj upravi te vas sve pozivam na otvorenost, a naša je dužnost da stojimo na raspolaganju svima vama.“ poručio je gradonačelnik Glavičić

Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada, koja je njihovim internim dogovorom na neki način zadužena za udruge, poručila je „Kad ste krenuli u priču s volontiranjem sigurno ste niste vodili onim materijalnim, već to činite jer je dobro činiti dobro. Ne želimo se s vama sresti samo jednim godišnje kada obilježavamo Međunarodni dan volontera. Želimo suradnju i komunikaciju tijekom čitave godine. Nazadovat ćemo kao društvo ukoliko ne budemo komunicirali, stoga otvoreni smo za komunikaciju s civilnim sektorom“.

Prisutnima su se obratili i Borjan Batagelj, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Siniša Verbanac, tajnik Sportske zajednice Grada Labina te Vesna Blažina, koordinatorica Labin Zdravog grada. Najavljeno je kako će se natječaj za udruge raspisati prvi tjedan u mjesec siječnju te kako Grad Labin stoji na raspolaganju ukoliko netko ima problema s popunjavanjem prijave na istog.

Ispred volontera skupu se obratila Renata Kiršić koja je poručila da smo prepoznatljivi i u drugim sredinama te kako je veoma ugodno iznenađena današnjim pristupom i načinom prijema kojim Grad želi naglasiti poboljšanje komunikacije i suradnje s udrugama..

„Mjerljivost je nešto što mora postojati u menadžerskoj praksi. Ne želim vam mjeriti sate ni dane. Nisam kompetentna osoba i nemam to pravo. Što god se dešava u zajednici, građani to prate. Smatram da su u našoj zajednici ljudi puno više involvirani od puno većih sredina“, zaključno je poručio gradonačelnik Valter Glavičić.

Generalna skupština UN-a proglasila je 1985. godine, 5. prosinac "Međunarodnim danom volontera". U Pekingu je 2002. godine donesena Opća deklaracija o volonterstvu gdje je "Crveni V" prihvaćen kao univerzalni simbol volonterstva. U više od 100 zemalja svijeta 5. prosinac proslavlja se kao dan "dobrih ljudi".

Volonterski rad je neplaćeni, slobodno izabran rad koji se obavlja u okviru organiziranih okolnosti, u korist drugih i/ili društva, a osobe koje ga obavljaju ne ovise o njima za vlastito uzdržavanje (definicija nizozemske vlade). Volonteri su najznačajnija snaga svakog nacionalnog društva, pokretačka "snaga humanosti" i nositelji vrednota ljudskog potencijala. Rade u svojim zajednicama gdje mogu na najbolji način pružiti pomoć, a njihov rad nije rad zbog novca, nego radi provedbe programa.