Pretraživanje

Otvorena samostalna izložba labinske autorice Anesse Alagic Negri

Srijeda, 20. Kolovoza 2014. - 6:46

U tjednu u kojem Labin uz veliki broj svecanosti i dogadanja obilježava Dan grada Labina, tradicionalno se uprilicuje samostalna izložba jednome od labinskih umjetnika ili umjetnica.

Tako je proteklog tjedna u Gradskoj galeriji Labin pred mnogobrojnom publikom otvorena samostalna izložba labinske autorice Anesse Alagic Negri. Izložba naslova  „XENOFOBIJA JEDNE BOJE“ drugo je samostalno predstavljanje ove autorice u Labinu, a prvo u Gradskoj galeriji.  O njezinim novim radikalnim razmišljanjima u slikarstvu koje nam je pokazala ovom izložbom, na otvaranju je govorio Mladen Lucic, likovni kriticar i viši kustos Muzeja suvremene umjetnosti Istre, a izložbu je otvorio gradonacelnik Grada Labina, Tulio Demetlika.


Anessa Alagic Negri rodena je u listopadu 1967. u Raši.

Završila je školu za Primijenjenu umjetnost i dizajn u Puli, a diplomirala je u Rijeci pri Filozofskom fakultetu, smjer Likovna umjetnost, Odjel za grafiku, u klasi prof. mr. art. Josipa Butkovica.

Clanica je HDLU-a Istre. Izlagala je na nekoliko samostalnih i brojnim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Za svoj umjetnicki rad dobila je nekoliko nagrada.

Živi u Labinu i radi kao profesor likovne kulture u Osnovnoj školi „Ivo Lola Ribar“ Labin.

„Labinska umjetnica Anessa Negri predstavlja se u Gradskoj galeriji Labin svojim novim ciklusom slika nastalih nakon niza godina svojevoljne umjetnicke apstinencije. Kreativna dugogodišnja pauza (bavljenje pedagoškom i primijenjenom umjetnickom djelatnošcu) rezultirala je potpuno nepredvidljivim pomakom u poimanju autoricinog umjetnickog svjetonazora u odnosu na njezino ranije stvaralaštvo. Slobodno se može konstatirati da je u Anessinom radu nastupila katarza, odnosno temeljito  cišcenje slikarskih elemenata ne samo u odnosu na prijašnji rad, vec i u kontekstu opcenitih umjetnickih razmišljanja kao svojevrsne filozofijsko-egzistencijalisticke nadgradnje autorskih postupaka. To u autorice rezultira bitnom redukcijom izražajnih elemenata, odnosno ogoljavanjem slikarskih sredstava, koja su sada svedena na svoja osnovna polazišta. Izabravši monokromiju kao ishodište, Anessa se svjesno i odgovorno okrece slikarskim pocelima, odnosno primarnim umjetnickim postupcima.“ Mladen Lucic (....iz predgovora kataloga izložbe).

Izložbu posjetite do 02. rujna 2014.

Gradska galerija Labin / Ulica 1. maja 5, Labin / Tel. 052 852 123 / E-mail: galerijalabin@gmail.com

Radno vrijeme galerije: od 10 do 14 i od 19 do 23 sata. Nedjeljom zatvoreno.