Pretraživanje

Otvorena izložba "Vježbanje obitelji"

Ponedjeljak, 08. Svibnja 2017. - 0:00

U petak 05.05.2017., u Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba fotografija "VJEŽBANJE OBITELJI", autorice Petre Mrša.

Petra je nakon Mirana Blažeka još jedno mlado ime hrvatske aktualne umjetničke scene koje u svom ovogodišnjem programu predstavlja Gradska galerija Labin. Petra je osim fotografije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu diplomirala i  sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima te je svoja znanja iz svih tih iskustava i učenja vrlo uspješno spojila u projektu VJEŽBANJE OBITELJI. Predstavila nam je rijetko zaokružen i definiran projekt koji iako dolazi od vrlo mlade autorice ima za publiku i sudionike vrlo zrelu poruku i poduku i dotiče se zaista važne i velike teme.

Izložbu fotografija prati i istoimena knjiga koju također potpisuje autorica. O knjizi  i izložbi, nakon kratkog uvoda voditeljice galerije Tee Bičić, autorica Petra Mrša i Martina Miholić, kustosica ove izložbe i voditeljica galerija zagrebačkog HDLU-a,  povele su razgovor i prezentirale knjigu publici.

U razgovoru o knjizi i izložbi Petra je istaknula važnost knjige u projektu te ispričala nekoliko anegdota sa obiteljskog putovanja Velebitom prilikom kojeg je i nastala izložena serija fotografija. Između ostalog Petra ističe: "Članovi obitelj današnjeg društva dijele vrlo uzak opseg aktivnosti i djelatnosti te se smanjuje količina zajedničkog iskustva, a članovi jedni drugima postaju stranci. Više se ne dijeli zajednički rad, znanje se ne prenosi s koljena na koljeno (već putem medija i institucija), slavlja su svedena na tri prevelika ručka godišnje u kojima nema pjesme niti plesa. Sve je ovo prihvaćeno kao normalno stanje mjesta u kojem iz biološkog bića prelazimo u društveno; u kojem bi trebali osjećati potpunu pripadnost kao kompletne ličnosti (a ne djelomičnu, određenu funkcijom koju u istoj izvršavamo). Smatram da je teško osjećati pripadnost grupi s kojom se dijeli svega nekolicina aktivnosti, te da je potrebno pozabaviti se pronalskom novih aktivnosti kojima bi se ponovno uspostavilo međusobno poznavanje članova obitelji, bliskost i pripadnost. U želji da nađem neke nove prakse i «izvježbam» osjećati obitelj, pozvala sam svoju obitelj na putovanje u kojem sam stekla značajno novo iskustvo sa članovima svoje obitelji koje poznajem već 30 godina. "

a kustosica Martina o suradnji sa Petrom istaknula je: "...kada me Petra informirala o svojem tada nadolazećem projektu Vježbanje obitelji zamolila me bih li i sama sa svojom obitelji dopridonijela projektu provodeći neke od predloženih vježbi. Prilikom odabira vježbi one koje su iskakale iz očekivanih obrazaca  odnosa i komunikacije roditelja i kćeri bile su pomalo škakljive i moji su ih roditelji spretno zaobilazili. Nakon što je Petra publicirala knjigu u kojoj je sabrala fotografije  nastale tijekom projekta ali i iskustva vlastite i tuđih obitelji, čitajući ju, nasmijao me popratni tekst koji je svjedočio identičnoj situaciji biranja pogodnosti vježbe, ovisno o težini uzdrmavanja uvriježenih uloga unutar usvojene ideje konstrukata obitelji.

Apsorbiranjem projekta i svih njegovih elemenata shvatila sam kako je Petra na nepretenciozan način otvorila prostor suočavanja s drugim i drukčijim te konvencionalnim poimanjem obitelji s definiranim uskim  opsegom djelovanja u kojem je svako udaljavanje od normativa podložno označavanju i stigmatizaciji. Svojim projektom Petra na ne traumatičan način, benigno zadire u to osjetljivo tkivo obitelj. Vodi nas kroz projekt ali i poimanje obitelji kao kroz igru koja ima stupnjeve u kojoj krećeš od najlakšeg, onog što ti je u tom trenutku prihvatljivo ili najlakše, po završetku prvog stupnja prelaziš na drugi te prelaskom na svaki viši pomalo dovodiš u pitanje postojeći sustav znanja ili bolje reći uvjerenja."

Izložbu također prati i deplijan sa navedenim primjerima vježbi za svaku obitelj te popratnim stručnim txtovima kustosice Marine Viculin i Sandre Križić Roban.

Izložbu je otvorila Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin, a potpm nam je Petra sa članovima svoje obitelji priredila iznenađenje i publici su zajedno zapjevali uz najavu skorog izdanja CD-a.

Projekt je od 2014. do danas već predstavljen u svim važnijim galerijskim prostorima diljem Hrvatske, kao što su Galerija Kranjčar, u Zagrebu, MSU, Galerija Knežev dvor, u Rabu, Art radionica Lazareti, u Dubrovniku, Mali salon, Rijeka, MKC u Splitu, i nominiran je za ESSL art award.

Ovo je Petrino premijerno predstavljanje Labinu i Istri, a izložbu i knjigu naći ćete u Gradskoj galeriji Labin do 26.05.2017.