Pretraživanje

Otvorena izložba Davora Krelje u Gradskoj galeriji Labin

Ponedjeljak, 08. Lipnja 2015. - 11:08

U srijedu, 3. lipnja u Gradskoj galeriji Labin otvorena je samostalna izložba autora Davora Krelje "Jucer kao sutra".

 

O izloženim radovima Davora Krelje pred mnogobrojnom publikom govorio je Feda Gavrilovic, povjesnicar umjetnosti iz Zagreba, a nakon njegovog govora autor je sam otvorio svoju izložbu naglašavajuci kako je Jucer kao sutra zapravo Danas.

 

U Gradskoj galeriji Labin Krelja je izložio 2 rada. 1. rad sastoji se od 60 radova, ulja na kartonu koji su u nizu postavljeni kroz sva 3 kata galerije, a drugi je rad platno znakovitog naslova "Made in heaven".

"Slikarskim tretmanom, nanošenjem boje i uklanjanjem prepoznatljivosti, Davor Krelja poništava jednu od biti fotografije (identifikaciju, odnosno specifikaciju mjesta, vremena ili osobe), i prikazano dovodi na viši stupanj apstrakcije. Ono postaje bezvremensko i svevremensko, bezoblicno i sveoblicno. Baš potezom, intervencijom rukom i bojom, ovdje se nadilazi sve konkretno, a identitetu se daje mogucnost izmjenjivosti i protejska osobina fluidnosti. Gledajuci cjelokupno Kreljino stvaralaštvo, nije pogrešno pretpostaviti kako on u slikanom prizoru i cinu stvaranja kistom vidi mogucnost oduhovljenja promatranoga, njegova upisivanja u viši percepcijski registar. Ovakav postupak slican je akcijama i skulpturama Christe Javacheffa, pri kojima je umjetnik njihovim zamatanjem u bijele plahte takoder poništavao skulpturalnu ili arhitektonsku predmetnost objekata, oduzimajuci im utilitarnost i pretvarajuci ih u predmete ciste fascinacije, postignute minimalnim naznacavanjem forme ispod koprene. Tu se, takoder, možemo prisjetiti metafore umjetnosti kao vela koji prekriva, ali i transcendira, stvarnost.

Ovom ciklusu pripada i jedno ulje na platnu, slika Made in Heaven, koja pokazuje nekoliko pari ljudskih ociju i svjetlecih iskri na svijetloplavoj pozadini koja asocira na rajske, nebeske visine iz naslova. Ti su pogledi možda perspektiva iznad svakodnevne percepcije, vjecnost iz spomenutih Borgesovih pripovijesti, pozicija izdignuta iz smrtnosti i svakodnevice, koja dozvoljava potpuni odmak od znacenja, od predmetnoga i konkretnoga, od onoga što nas okružuje." (Feda Gavrilovic.... iz predgovora u katalogu izložbe)

Davor Krelja roden je 1960. Završio je srednju Školu primijenjenih umjetnosti u Puli, a potom diplomirao slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi prof. Ferdinanda Kulmera. Osim autorskog predstavljanja bavi se pedagoškim radom, ilustracijama i scenografijom. Predstavio se sa tridesetak samostalnih izložbi i sudjelovao na mnogim skupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Njegove ilustracije redovito se objavljuju u casopisima i knjigama. Živi u Zagrebu.

 

Davor Krelja znacajni je pripadnik srednje generacije autora hrvatske likovne scene, a ovo mu je 1. samostalna izložba u Labinu, zapravo prvo izlaganje njegovih radova u Labinu u bilo kojem kontekstu.

 

Izložba je realizirana uz potporu i suradnju Puckog otvorenog ucilišta Labin, Grada Labina i Ministarstva kulture Republike Hrvatske, a može se pogledati do 20. lipnja , svakodnevno osim nedjelje od 10,00 do 14,00 i od 18,00 do 21,00 sat.