Pretraživanje

Održana predavanja o preventivnim programima suzbijanja zlouporaba sredstava ovisnosti

Ponedjeljak, 19. Studenog 2012. - 11:19

Aktivnosti obilježavanja Mjeseca borbe protiv ovisnosti zapocele su 15. studenog strucnim predavanjima doc. dr. sc. Zorana Zoricica iz KB Sestre milosrdnice “Klinike za psihijatriju, alkoholizam i druge ovisnosti” Zagreb  na temu "Školski preventivni programi suzbijanja zlouporaba sredstava ovisnosti" s naglaskom na probleme povezane s pijenjem mladih, patološko kockanje i ovisnost o internetu.

Na predavanju su iznijete zanimljive cinjenice i podaci o alkoholizmu u Hrvatskoj, a ponajviše o pijenju mladih u Republici Hrvatskoj. Trend konzumacije alkohola u populaciji mladih stalno je u porastu, što zabrinjava i usmjerava na potrebu za dodatnim angažmanom svih aktera na prevenciji. Posljedice zlouporabe alkohola su mnogobrojne – dok statisticki podaci govore o smrtnosti u prometnim nesrecama, vandalizmu, tucama, neželjenim trudnocama, bolestima, postoje i one nesagledive posljedice u socijalnom okruženju alkoholicara-za obitelj, zajednicu. Takoder, bilo je rijeci i o ovisnosti patološkog kockanja i ovisnosti o internetu.

Grad Labin kroz Vijece za komunalnu prevenciju i rad Strucnog tima za mlade provodi redovne aktivnosti prevencije ranog pijenja alkohola kod mladih. U suradnji sa Policijskom postajom i Državnim inspektoratom provode se prethodno u medijima najavljene kontrole prodaje i tocenja alkohola osobama mladim od 18 godina. Ove je godine financijski podržano izdavanje brošure „Droge“ s obzirom da je zlouporaba opojnih droga problem ne samo pojedinca vec i društva u cjelini.  Vijecnici Gradskog vijeca mladih u suradnji sa Policijskom postajom Labin organizirali su i Party bez alkohola kako bi pokazali da se mladi mogu zabavljati i bez alkohola.

Predavanja dr. Zoricica održana su za ucenike prvih razreda Srednje škole s predmetnim nastavnicima, Vijecem ucenika i Savjeta mladih Grada Labina te Nastavnicko vijece Srednje škole, roditelje ucenika I. razreda, Vijece roditelja i clanove Strucnog tima za mlade i za ucenike, ucitelje i strucne suradnike osnovnih škola Matije Vlacica i "Ivo Lola Ribar".