Pretraživanje

Održana javna konferencija Mladi Europljani: budući ambasadori odgovornog i održivog kulturnog turizma

Srijeda, 21. Studenog 2018. - 0:00

Danas je u polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice Labin održana javna konferencija Mladi Europljani: budući ambasadori odgovornog i održivog kulturnog turizma u sklopu trećeg sastanka projektnih partnera projekta ATRIUM PLUS, koji se danas i sutra održava u Labinu.

Konferenciju je otvorila zamjenica gradonačelnika Grada Labina Federika Mohorović Čekada naglasivši važnost projekta ATRIUM PLUS za sve projektne partnere. Povezivanje gradova sa zajedničkom prošlošću vodi ka zajedničkom iskorištavanju potencijala u turističke svrhe. Cilj je prezentacija prošlosti na vrlo informirani, etički i kritički način, a veoma je važno da najmlađim posjetiteljima ovakvim pristupom omogućimo da postanu odgovorni i informirani turisti, zaključila je Mohorović Čekada. Projektnim partnerima zaželjela je ugodan boravak i uspješan rad u Labinu.

Prvo predavanje održala je  Cristina Vallicelli, voditeljica projekta ATRIUM PLUS u timu vodećeg partnera Grad Forli.  Predavanjem o  projektnim ciljevima i rezultatima naglasila je kako se u ime Grada Forlia i u ime predsjednika Atrium kulturne rute Vijeća Europe zahvaljuje Gradu Labinu na organizaciji ovakvog velikog događaja. Smatra kako će ciljevi projekta ATRIUM PLUS biti od strateške važnosti za daljnji razvoj ATRIUM Rute čiji je Labin član od samog njezinog osnivanja 2013. godine. Ovaj projekt mnogo znači za Forli, a vjerujem jednako tako i za Labin jer pruža mogućnost zajedničke suradnje na području bolje dostupnosti arhitektonskog nasljeđa široj publici. – zaključila je Vallicelli.

O arhitekturi kao obrazovnom alatu, zanimljivo predavanje održao je profesor Ulisse Tramonti, sa Sveučilišta u Firenzi, predsjednik znanstvenog odbora kulturne rute ATRIUM. Irina Belušić Maggi, voditeljica projekta ATRIUM PLUS projektnog tima Grada Labina, održala je predavanje na temu uloge Grada Labina unutar projekta ATRIUM PLUS te predloženog lokalnog itinerera.  Objasnila je kako je racionalistička arhitektura Podlabina sagrađena u prvoj polovici 20. stoljeća, a posebice industrijska zona Pijacala, te određeni urbani sklopovi, spomenici i građevine iz poslijeratnog razdoblja, zauzimaju posebno mjesto u kolektivnoj svijesti lokalnog stanovništva Labina, a  kako projekt ATRIUM PLUS predstavlja za Labin dobru priliku za formiranje, odnosno nadopunjavanje postojećeg lokalnog i transnacionalnog itinerera za posjetitelje.

Grad Labin je unutar projekta odgovoran za provedbu dva radna paketa: Komunikacija i kapitalizacija aktivnosti, te Testiranje kulturno-turističkih itinerera sa pilot-školama.

Prezentaciju o iskustvima učenika i perspektivi projekta ATRIUM PLUS na lokalnoj razini održala je profesorica Dijana Muškardin iz Srednje škole Mate Blažine.

O projektu

ATRIUM PLUS se provodi u sklopu Programa prekogranične suradnje INTERREG V-A Italija – Hrvatska 2014.-2020. te predstavlja nastavak projekta ATRIUM, koji je proizveo niz korisnih alata kao što su digitalni katalog, priručnik za pametno upravljanje arhitekturom totalitarnih režima, smjernice za obnovu moderne arhitekture. Projekt je kulminirao uspostavom prve kulturne rute, koju je potvrdilo Vijeće Europe u travnju 2014., posvećenoj disonantnoj i tzv. “neugodnoj baštini“. ATRIUM PLUS namjerava kapitalizirati postignuća ATRIUM-a suočavanjem s izazovom koji je otvoren za sve institucije i zainteresirane dionike: da Kulturna ruta postane kulturno-turistička atrakcija.

Ovaj će cilj biti proveden kroz nekoliko dobro definiranih aktivnosti:

1) Definiranje i provedba zajedničke informacijske strategije i akcijskog plana za posjetitelje koji se sastoje od unificiranih putokaza i informativnih ploča te promotivnih digitalnih i tiskanih materijala (brošure, letci), koji sadrže korisne informacije o mjestima, zgradama, spomenicima, događajima vezanim za baštinu, kako bi se ponudili dobro dizajnirani itinereri 1900-ih;

2) Definiranje i provedba prekograničnog tečaja za turističke vodiče namijenjenog stručnim vodičima i građanima koji su voljni surađivati u ostvarivanju ove specifične baštine, zasnivajući na takozvanim "gradskim šetnicama" iskustvima koja proizlaze iz FARO Konvencije Vijeća Europe. Budući da je ta baština proizašla iz totalitarnih režima koji su izazvali strašne tragedije stanovništvu tijekom XX. stoljeća, turistički vodiči je moraju prezentirati posjetiteljima (pogotovo najmlađima) na vrlo informirani, etički i kritički način.

3) Pokretanje prekograničnog programa studijskih posjeta koji uključuju škole koje se nalaze u gradovima / područjima uključenim u projekt ATRIUM PLUS kako bi se testirao kulturno-turistički potencijal arhitekture i sjećanja povezanih s totalitarnim režimima 1900-ih i educiranje nove generacije kako bi postali odgovorni i informirani turisti budućnosti.

Nositelj projekta je Grad Forli, a partneri Grad Labin, Sveučilište u Zadru, Grad Bari, te Grad Ferrara. Proračun za Grad Labin iznosi 126.869,00 €, dok bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj iznose 107.838,65 €. Projekt traje od 1.1.2018. do 30.6.2019.