Pretraživanje

Održana 20. sjednica Gradskog vijeca mladih Grada Labina

Četvrtak, 29. Svibnja 2014. - 11:09

Jucer je u Velikoj vijecnici Grada Labina održana 20. sjednica Gradskog vijeca mladih Grada Labina. Tema sjednice bila je „Digitalno nasilje“ (cyberbullying). Na sjednici su održane prezentacije osnovnih škola Matije Vlacica  i „Ivo Lola Ribar“ Labin te Srednje škole Mate Blažine Labin. U okviru aktualnog sata mladi vijecnici su postavljali vijecnicka pitanja predstavnicima Gradske uprave Grada Labina. Pored mladih vijecnika sjednici su prisustvovali i ucenici Srednje škole Mate Blažine koji su u okviru europskog projekta THIN LINE bili u posjeti Gradu Sandnesu (Norveška). Oni su predstavili projekt i prezentirali video uradak snimljen u Norveškoj.

Kroz power point prezentacije mladi vijecnici obradili su pojam digitalnog nasilja, koje su prednosti, a koji nedostaci Interneta. U pripremi materijala za sjednicu mladi vijecnici proveli su ankete medu ucenicima u svojim školama. Iznijeli su savjete roditeljima, djeci i mladima kako pokušati sprijeciti digitalno nasilje i kome ga prijaviti. Predložili su što se sve može uciniti na lokalnoj razini kako bi se ukazalo na problem digitalnog nasilja, koji je svakim danom sve veci: edukacija djece i mladih, roditelja i nastavnika (razna predavanja, radionice), izrada plakata i tiskanje letaka, organiziranje aktivnosti pod nazivom Reci NE digitalnom nasilju (debate, okrugli stolovi, marševi), sudjelovanje u projektu „Dislajkam mržnju – NE govoru mržnje na Internetu“ kampanja protiv govora mržnje na internetu u svim oblicima, sa posebnim fokusom na djecu i mlade te tematski satovi razrednika.

Zakljuceno je da ce mladi vijecnici rezultate prezentacije i ankete predstaviti u svojim školama vijecima ucenika i vijecima roditelja i predloženo je da osnovne i srednja škola temu digitalnog nasilja ugrade u svoje godišnje kurikulume.

Predstavnici Udruge za mlade Alfa Albona prikazali su prisutnima kratki film o dostupnosti podataka koje objavljujemo na društvenim mrežama, a kojim se željelo upozoriti mlade na veci oprez kod korištenja Interneta. Film se može pogledati na poveznici http://www.takethislollipop.com/

Sjednici su prisustvovali Eni Modrušan, zamjenica gradonacelnika, Anamarija Lukšic, procelnica Upravnog odjela za prostorno uredenje, zaštitu okoliša i gradnju, Donald Blaškovic, procelnik Upravnog odjela za komunalne djelatnosti, Bruno Hrvatin, procelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Loreta Blaškovic, procelnica Upravnog odjela za samoupravu i opce poslove, Edi Juricic, ravnatelj Osnovne škole  Matije Vlacica Labin, Miro Alilovic, ravnatelj Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ Labin, Boris Šumberac, clan Savjeta mladih Grada Labina, Alen Halilovic i Borjan Batagelj, predstavnici Udruge za mlade Alfa Albona Labin te voditeljice Gradskog vijeca mladih osnovnih škola i Srednje škole.


Prilozi