Pretraživanje

Održan prvi sastanak medunarodne Udruge ATRIUM

Ponedjeljak, 09. Rujna 2013. - 13:13

U petak i subotu, 6. i 7. rujna 2013. je u Maloj vijecnici Grada Labina održan prvi sastanak medunarodne Udruge ATRIUM ciji je clan i Grad Labin. Udruga ATRIUM je osnovana 15. lipnja 2013. godine u gradu Forliju (Italija) sa namjerom kreiranja i promicanja nove kulturne rute koja se zasniva na studijskim primjerima arhitekture iz razdoblja totalitarnih režima i turistickim itinererima, svih partnera u projektu ATRIUM. Udruga ATRIUM se sastoji od 10 clanova osnivaca: gradovi Forli, Forlimpopoli, Predappio, Bertinoro, Cesenatico, Castrocaro Terme (Italija), Labin (Hrvatska), Doboj (Bosna), Iasi (Rumunjska) i Dimitrovgrad (Bugarska).

Na pocetku prvog dana sastanka su predstavnike u udruzi pozdravili gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika i nacelnica Opcine Raša Glorija Paliska Bolterstein, te su prisutnima zaželjeli uspješan rad i ugodan boravak. Sjednicu je otvorio Patrick Leech, predsjednik udruge i predstavnik grada Forlija u udruzi, te Procelnik za kulturu Grada Forlija. Nakon toga je Irina Belušic Maggi, potpredsjednica udruge ATRIUM, Viša strucna suradnica za investicije u Gradu Labinu, pozdravila sve prisutne u ime domacina i organizatora sastanka Grada Labina te ih upoznala sa dnevnim redom.

U uvodnom dijelu prvog dana sastanka je Patrick Leech upoznao prisutne sa bitnim cinjenicama trenutnog stanja razvoja projekta i same udruge od kojih su najznacajnije visok znanstveni nivo na kojem se projekt razvija te interes novih gradova i opcina koje se žele pridružiti udruzi. U nastavku radnog dijela predstavnici su raspravljali i usvojili zaštitni logo Udruge ATRIUM, Pravilnik o uporabi Loga udruge ATRIUM, Pravilnik o uporabi komercijalne oznake udruge ATRIUM i  Dosje sa zahtjevom za pristupanje novih clanova. Tajnim su glasovanjem predstavnici u udruzi odabrali clanove znanstvenog povjerenstva na razdoblje od dvije godine, koji ce ubuduce davati strucno mišljenje o prihvatu novih clanova u udrugu. Znanstveno povjerenstvo cine: Ulisse Tramonti i Sonja Ifko (za podrucje arhitekture), Maya Grekova (urbana sociologija), Alessia Mariotti (turizam) i Alexander Muraru (povijest). Za revizora udruge izabran je Americo Francia iz Forlija.

Usvojena je i odluka o godišnjoj clanarini za clanove koja se nece mijenjati, izuzev uskladivanja s EUROSTAT indeksom životnih troškova, o cemu odlucuje Upravni odbor. Sastanak je u petak zakljucen prezentacijom zahtjeva 6 potencijalnih clanova koji su svi bili i partneri na samom projektu: Tirana, Rodos, Sofija, Salona, Suceava i Dunajvaros. O primanju u clanstvo ce se odluciti na slijedecem sastanku udruge, i to na osnovu mišljenja znanstvenog povjerenstva udruge.

Drugi dan sastanka zapoceo je sa prezentacijom fakulteta, istraživackih centara i fondacija koji su udruzi vec poslali Pisma namjere o medusobnoj suradnji. Predsjednik udruge Leech je zaprimio vec 23 Pisma namjere od kojih možemo izdvojiti: Univerzitet u Firenci, Univerzitet u Bolonji, Turisticki fakultet u Bolonji, Nacionalni institut za nepokretno nasljede iz Sofije, Istraživacki centar ATHENA iz Xhantija, Univerzitet u Ljubljani, Slovacka akademija znanosti iz Bratislave i drugi. Usvojene su i Smjernice o medusobnoj suradnji izmedu Udruge ATRIUM i  univerziteta, istraživackih centara i fondacija. Prezentiran je i usvojen trogodišnji proracun udruge za razdoblje izmedu 2013. i 2015. godine.

Najveci dio subotnjeg sastanka posvecen je prezentaciji prijedloga Dosjea za kandidaturu buduce kulturne rute koji je ujedno i završni rezultat projekta ATRIUM. Dosje se sastoji od opsežnog opisa tematike koju ATRIUM obraduje i velikog broja dodatnih dokumenata u kojima ce biti navedena i Udruga ATRIUM. Poseban osvrt u opisu tematike koju ATRIUM obraduje je koncipiran na osnovu  glavnih kriterija koje rezultati projekta moraju zadovoljavati, a to su: da je tematika koju projekt obraduje predmet istraživanja znanstvenika, da je reprezentativna za europsku povijest, da sadrži cvrstu osnovu za razvoj turizma i da su uspostavljeni odnosi sa tour operatorima koji trebaju biti ukljuceni u završni dio projekta. Prijedlog Dosjea je prihvacen i još ce se doraditi do 30. rujna 2013. kada ce biti predan Vijecu Europe. Vijece Europe bi moralo dati certifikat kulturnoj ruti ATRIUM do travnja 2014. godine.

U popodnevnom dijelu subote predstavnici udruge su obišli Podlabin i Rašu pod vodstvom Irine Belušic Maggi' i Anamarije Lukšic. Prezentirani su im studijski primjeri Podlabina (naselje, Trg labinskih rudara, kula sa Cevom i Crkva sv. Marije od Fatime), a nakon toga su obišli prostore buduce Gradske knjižnice Labin. U Raši je predstavnike docekala nacelnica opcine Raša Glorija Paliska Bolterstein i predsjednik Gradskog vijeca opcine Raša Željko Zahtila. Predstavnici su si razgledali glavni gradski trg i unutrašnjost crkve sv. Barbare, koji su zajedno sa zgradom bivšeg kina i naseljem Raša predstavljali studijske primjere projekta ATRIUM.

Slijedeci sastanak Udruge ATRIUM predvida se 4. i 5. travnja 2014. godine u Dimitrovgradu.