Pretraživanje

Održan 1. Znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“

Četvrtak, 11. Svibnja 2017. - 0:00

U četvrtak, 11. svibnja 2017. godine u labinskoj Gradskoj knjižnici održan je 1. Znanstveno stručni skup „Labinski kulturno-povijesni susreti“. Na skupu je predstavljeno 25 radova podijeljenih u dvije cjeline, pregled povijesti te kulturno povijesno nasljeđe. Svoje radove o povijesti Labinštine iznijeli su povjesničari, povjesničari umjetnosti, arheolozi, etnolozi, antropolozi, sociolozi, kulturolozi, knjižničari, jezikoslovci i književnici.

„Ovakvi skupovi su prilika da na zanimljiv način potaknemo naše mlade i nadarene učenike, budeću akademsku zajednicu i inteligenciju Labina i Labinštine da se zainteresiraju za bogatu povijest, kulturu, običaje i osobitosti našega kraja i nastave tamo gdje će stati ove generacije koje su sada u svom punom zamahu. I to nam je prva zadaća. Poticati i omogućiti mladima ne samo redovito obrazovanje, nego nadarenim mladim ljudima pružiti svu potporu da krenu put znanstveno - istraživačkog rada“, kazao je gradonačelnik Tulio Demetlika na otvaranju znanstveno-stručnog skupa o Labinu i Labinštini „Labinski kulturno-povijesni susreti.

Naime, Labinština je prostor vrlo bogatog, ali i vrlo nejednako proučenog i valoriziranog kulturno-povijesnog nasljeđa. Iako se tijekom prošlih desetljeća održalo više znanstveno-stručnih skupova na kojima su se obrađivale određene teme, od sada Labin i Labinština dobivaju redoviti znanstveno-stručni susreta koji će se održavati svake druge godine, a na kojem će stručnjaci kontinuirano predstavljali rezultate vlastitih istraživanja i time ih učiniti dostupnijima i poznatijima javnosti.

O Labinštini postoji čitav niz iznimno zanimljivih podataka o kojima javnost relativno malo zna. Na znanstvenom skupu proučava se prostor čitave Labinštine, od rijeke Raše do Plomina i Čepića (Grad Labin, Općina Raša, Općina Sv. Nedelja, Općina Kršan) i Općina Pićan kako bi se poboljšalo opće znanje o Labinštini i njezinim raznolikim specifičnostima.

Kao rezultat rada ovog znanstvenog skupa krajem godine objavit će se Zbornik radova. Voditelj skupa bio je dr. Slaven Bertoša, redoviti profesor sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Inače ovo je drugi znanstveni skup kojeg Grad Labin organizira u ovoj godini, početkom ožujka na ovom istom mjestu održan je Međunarodni simpozij arhitekture totalitarnih režima.

U Labinu se svake pete godine organizira i Međunarodni znanstveni skup na temu Matije Vlačića Ilirika. Posljednji, peti po redu bio je 2015., a idući je planu 2020. kada će se proslaviti i 500. obljetnicu rođenja najvećeg labinskog uma Matije Vlačića Ilirika. Grad Labin je bio organizator i nekoliko znanstvenih skupova na temu Labinske republike iz 1921. godine te rudnika i budućnosti rudarske ostavštine za ovaj kraj.

„Labinština je prostor vrlo bogatog, kulturno - povijesnog nasljeđa da postoji veliki neistraženi prostor u kojem znanstvenici svih profila imaju puno razloga za istraživački zanos“, kazao je Tulio Demetlika kojoj je posebno obradovalo što, uz sve uvažene izlagače, na Znanstvenom skupu  izlaže i veliki broj naših sugrađana.