Pretraživanje

Obilježen Svjetski dan voda

Petak, 21. Ožujka 2014. - 12:48

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda i energija“ s ciljem pokazivanja pozitivnih aspekata te veze, te nacina na koji se ona može bolje i djelotvornije iskoristiti suradnjom svih zainteresiranih strana, a to smo – zapravo – svi mi, jer svi trebamo i vodu i energiju!

Medunarodni Svjetski dan voda svake se godine obilježava 22. ožujka kako bi se skrenula pozornost na važnost slatkih voda i podržalo održivo upravljanje slatkovodnim resursima. Na konferenciji Ujedinjenih naroda o okolišu i razvoju (UNCED) 1992. godine predložen je medunarodni dan proslave slatkih voda. Opca skupština Ujedinjenih naroda na taj je prijedlog odgovorila odredivanjem 22. ožujka 1993. kao prvog Svjetskog dana voda. Svake godine Svjetski dan voda naglašava odredeni aspekt slatkih voda. 

Voda i energija su usko povezane i ovisne jedna o drugoj. Taj odnos leži u središtu onoga što je poznato kao „sveza voda-energija“.

Sve veca potražnja za ogranicenim zalihama vode stavlja sve veci pritisak na proizvodace energije s intenzivnim korištenjem vode da pronadu alternativne pristupe, osobito na podrucjima gdje se energija nadmece s ostalim velikim potrošacima vode (poljoprivreda, preradivacka industrija, usluge vodoopskrbe i odvodnje za gradove) i gdje se korištenja vode mogu ograniciti na održavanje zdravih ekosustava. Nesigurnosti vezane uz rast i razvoj proizvodnje energije na svjetskoj razini (npr. kroz rast neuobicajenih izvora plina i nafte ili biogoriva) mogu dovesti do znatnih rizika za vodne resurse i ostale korisnike

Tim povodom  Grad Labin – Labin Zdravi grad u suradnji sa osnovnim školama i Srednjom školom  organizirao je slijedece aktivnosti:

U srijedu, 19. ožujka 2014. ucenici prvih razreda Osnovne škole Matije Vlacica  Labin posjetili su izvor vode koji se nalazi na trim stazi za Rabac, cetvrti razred su danas, 21. ožujka posjetiti poduzece Vodovod (njihov laboratorij), dok ce drugi razredi u srijedu, 26. ožujka posjetiti branu Letaj, dok ce treci razredi obradivati temu vode i ljekovito bilje.

Ucenici drugih razreda Osnovne škole “Ivo Lola Ribar”Labin takoder su 19. ožujka 2014.  posjetili  izvor Fontegaj i Mutvice, ušce rijeke Raše, dok su ucenici trecih razreda posjetili obližnju stajacicu (život u bari).Ucenici prvih i cetvrtih razreda izradit ce plakate, likovne radove i urediti školski pano o važnosti vode.

Eko grupa Srednje škole  Mate Blažine Labin provela je anketu o Ekološkoj osvještenosti,  zatim provesti edukacijsku radionicu  WATER FOOTPRINT  s ciljem podizanja svijesti o važnosti vode.

Srednjoškolci su se danas ukljucili ce se u svjetski program The World Walks for Water and Sanitation šetnjom kroz Labin I postavljanjem samo jednog pitanja gradanima “što je voda za Vas”, nakon cega ce odabrati top 10 odgovora .

Ujedno je danas  školi  održano  predavanje dr. Mauro Štifanic  na temu “Evolucija, specijalizacija i bio raznolikost”.