Pretraživanje

Obilježen Svjetski dan socijalnog rada

Utorak, 18. Ožujka 2014. - 15:22

Danas, 18. ožujka  diljem svijeta obilježava se Svjetski dan socijalnog rada. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana je „Odgovori socijalnog rada na socijalne i ekonomske krize“. Tim povodom Udruga socijalnih radnika Istarske županije Pula organizirala je u Labinu cjelodnevno druženje socijalnih radnika iz Istarske županije, ukljucujuci i umirovljene socijalne radnike.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana socijalnog rada Labin je kao grad domacin ugostio predsjednicu Udruge županije Istarske Vesnu Grubišic Jukas i ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Blaženku Butorac te socijalne radnike.

Gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika održao je prijem u prostorijama Velike vijecnice Grada Labina te im se obratio prigodnim rijecima i cestitao Svjetski dan socijalnog rada. Gradonacelnik je tom prigodom predstavio programe koje grad provodi na podrucju socijalne skrbi. Dodao je kako je od samih zacetaka organizirane socijalne skrbi na Labinštini, krajem devedesetih godina, Grad kontinuirano ulagao u poboljšanje kvalitete socijalnih programa, da bi danas dostignuo zavidnu poziciju kada ukupno izdvaja 3,6 milijuna kuna, a programi se odnose na zaštitu djece, starijih, bolesnih, umirovljenika, invalida i drugih osjetljivih skupina. Izrazio je posebno zadovoljstvo radom Radno – zaštitne jedinice za osobe s invaliditetom koja djeluje pri Centru za inkluziju i podršku u zajednici, a gdje je zaposleno osam osoba s invaliditetom koje su na taj nacin aktivno ukljucene u društvo i zajednicu. Istaknuo je i Centar +65 kao institucionalnu pomoc za starije osobe, Domove za starije u Raši i Nedešcini, Centar za dnevni boravak na Marcilnici, nedavno osnovan Tim za palijativnu skrb te brojne programe koji su u sklopu pedagoških ustanova organizirani za djecu. Ujedno je spomenuo i da Grad Labin ima oznaku Grad - prijatelj djece te da bi je dobio trebalo je zadovoljiti razne kriterije i uvjete.

Prigodnim rijecima obratila se i predsjednica Udruge za socijalne radnike županije Istarske, Vesna Grubišic Jukas koja se zahvalila na primitku u gradu Labinu te istaknula kako je plan obici gradove u Istri i upoznati se s radom i ustanovama pojedinih gradova. Naglasila je kako je tema Svjetskog dana socijalnog rada "Odgovor socijalnog rada na ekonomske i socijalne krize". Istaknula je kako se treba zauzeti za najugroženije i najosjetljivije skupine stanovništva odnosno zauzeti se za promicanje prava s ljudima s kojima rade, ali i za promicanje vlastite profesije. U znak zahvalnosti gradonacelniku je urucila knjigu na poklon.


Socijalni radnici nakon ležernog prijepodneva, koje ukljucuje obilazak Narodnog muzeja i šetnju Trim stazom do Rapca, u poslijepodnevnim satima u Polivalentnoj dvorani Gradske knjižnice ce se održati Skupštinu na kojoj ce, izmedu ostalog, raspraviti i o ciljevima utvrdenim Globalnim planom za socijalni razvoj (2012-2016).