Pretraživanje

Obilježen Svjetski dan prevencije nasilja nad djecom i Medunarodni dan djeteta

Ponedjeljak, 24. Studenog 2014. - 7:31

U povodu Svjetskog dana prevencije nasilja nad djecom i Medunarodnog dana djeteta 20. studenoga 2014. u Srednjoj školi Mate Blažine sudionici Thin Line projekta predstavili su aplikaciju Zaustavimo nasilje u školama ucenicima svoje škole te vijecnicima Gradskog vijeca mladih osnovnih škola. Takoder, psihologinja Mirjana Dobric ukratko je predstavila Školski preventivni program Srednje škole Mate Blažine za šk. godinu 2014./2015. pod nazivom Koracima prijateljstva do prevencije vršnjackog nasilja.

Aplikacija je nastala u sklopu medunarodnog projekta Thin Line koji su zajednicki realizirali Grad Sandnes (Norveška) i njegovo Gradsko vijece mladih te Grad Labin (Labin –zdravi grad) i Srednja škola Mate Blažine. Projekt se odvijao u dvije faze koje su ukljucivale dvije razmjene ucenika, a trajao je od travnja do lipnja 2014. godine, a financiran je sredstvima EU fondova (program Mladi na djelu, podakcija Demokratski projekti mladih na temu Digitalno nasilje) u iznosu od 67 000 eura. Više o projektu na: http://www.ssmb.hr/459/youth-democracy-project-thin-line

Hrvatska verzija aplikacije (Zaustavimo nasilje u školama) prilagodba je norveške mobilne aplikacije Stopp mobbing i skolen koja je nastajala 2012.-2013. godine. Kreirala ju je norveška novinska agencija Stavanger Aftenblad (uz pomoc mnogobrojnih strucnjaka koji proucavaju nasilje medu mladima ili se bave mladima) koja je dala suglasnost za njezin prijevod, korištenje i besplatnu distribuciju u Republici Hrvatskoj u sklopu projekta Thin Line.

U izradi hrvatske verzije norveška aplikacija služila je kao nit vodilja ciji su sadržaji tada prilagodavani hrvatskim zakonima i protokolima, a kao najznacajniji izvor, uz njihovu suglasnost, korišteni su materijali hrvatskih institucija i udruga koje se bave prevencijom nasilja medu mladima, a to su: Poliklinika za zaštitu djece grada Zagreba, Hrabri telefon, Savjetovalište Luka Ritz, Ministarstvo unutarnjih poslova i Pravobranitelj za djecu. Informaticku potporu hrvatskoj aplikaciji pruža Phoenix Network iz Norveške.

Tijekom školske godine 2014./2015. sudionici projekta i Gradsko vijece mladih Srednje škole Mate Blažine, koje djeluje u sklopu projekta Labin – zdravi grad, predstavljat ce aplikaciju široj javnosti, a u tome ce narocito pomoci i promotivni spot koji su sudionici projekta Thin Line snimili u Norveškoj u sklopu prve razmjene ucenika. Cilj svih aktivnosti je prevencija nasilja medu mladima te njegovanje pozitivnih društvenih vrijednosti.