Pretraživanje

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Nedjelja, 04. Kolovoza 2019. - 0:00

Komemoracijom i polaganjem vijenaca u Parku hrvatskih branitelja te na Centralnom križu Gradskog groblja u Labinu danas je na svečani način obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.

Uz nazočnost načelnice Općine Raša i zamjenice načelnika Općine Sveta Nedelja, predstavnika Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, HVIDR-e Labin, Udruge antifašističkih boraca Labin, Udruge Josip Broz Tito, Javne vatrogasne postrojbe Labin, Stožera zaštite i spašavanja, te vijećnika Gradskog vijeća Grada Labina, na komemoraciji su govorili Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina i umirovljeni pukovnik HV-a i jedan od  zapovjednika labinske bojne 119. brigade, Darko Martinović.

„Kad je čovjeku nešto sveto i najmilije, spreman je na najveće žrtve i zato smo se ovdje okupili u spomen na sve poginule i ranjene. Impozantna je brojka Labinjana koji su sudjelovali u akciji na što moramo biti ponosni. Svi mi koji smo sudjelovali znamo kako je to izgledalo te još jednom veliko hvala svima koji su sudjelovali te odajmo pijetet svim poginulima. Labinština je oduvijek stajala uz svoje borce i nikad to nećemo zaboraviti, četitam vam Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.“ zaključio je Martinović

„Gledajući vas danas ovdje mogu reći kako sam ponosan kao Gradonačelnik. Ponosan jer nekad se u 24 godine dosta toga zna zaboravit, a danas je Labin pokazao kako to kod nas nije slučaj. U teškim trenucima čovjek stane jedan uz drugog, a da u onim trenucima nije bilo vas mi danas nebi uživali u slobodi i mogućnosti da napredujemo i razvijamo ovu sredinu. Gledam i vas branitelje danas u lijepim majicama kojima ćete nas sutra dostojanstveno predstavit u Kninu, i još jednom naglašavam da svi skupa moramo poštovati naše branitelje i pomoći im koliko je to moguće kako bi iskazali pijetet i poštovanje za sve što su učinili. Svi zajedno moramo napraviti jednu Oluju u sebi kako bi počistili sve što je krivo i ispravili u znak ponosa na branitelje. Pozivam vas da u ime svih branitelja nastavimo graditi graditi zemlju dostojanstva, pravde i ponosa,“ naglasio je gradonačelnik Valter Glavičić

Svečanost je uveličala i pjesnikinja Rina Miletić pročitavši svoju pjesmu „Nocić me pita“.

Podsjetimo se da Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja obilježavamo prisjećajući se operacije Oluja, najveće operacije Hrvatske vojske i jednog od važnih simbola Domovinskog rata. 5. kolovoza 1995. točno u podne na kninskoj je tvrđavi svečano podignuta dvadesetmetarska hrvatska zastava. U vojno-redarstvenoj akciji "Oluja" oslobođeno je oko 11 tisuća četvornih kilometara okupiranog područja, a oslobađanje Knina bila je kruna te operacije.