Pretraživanje

Obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja

Ponedjeljak, 04. Kolovoza 2014. - 12:04

Prisjecajuci se s ponosom 5. kolovoza 1995. godine kada su hrvatski branitelji, medu njima i brojni gradani Grada Labina i opcina Kršan, Raša, Sv.Nedelja i Pican, za svoju zemlju osigurali pobjedu i neovisnost, danas je na Gradskom groblju Labin polaganjem vijenca na spomen obilježje na Centralnom križu obilježen Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja te 19. obljetnica vojno-redarstvene akcije Oluja koja je uz Bljesak kljucna akcija koja je dovela do kraja Domovinskog rata.

Vijenac je položila delegacija Grada Labina i opcina Raša, Pican, Sveta Nedelja i Kršan, predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, HVIDR-e Labin, Udruge antifašistickih boraca Labin, Udruge Josip Broz Tito, Policijske postaje Labin, Javne vatrogasne postrojbe Labin, Stožera zaštite i spašavanja, Župnog ureda Labin te vijecnici Gradskog vijeca Grada Labina.

„Sve je pocelo na današnji  dan, a petog kolovoza se zavijorila hrvatska zastava na tvrdavi u Kninu i taj dan je najznacajniji za Republiku Hrvatsku. Labinjani su uvijek bili spremni odazvati se pozivu domovine. I zato im svima veliko hvala“, rekao je gradonacelnik Labina, Tulio Demetlika prilikom polaganja vijenca ispod Centralnog  križa na Gradskom groblju Labin, podignutog u znak sjecanja na sve poginule za domovinu.

Prisutnima se s par rijeci obratio i Darko Martinovic, nekadašnji nacelnik stožera i zamjenik zapovjednika 119. brigade, sadašnji vijecnik Gradskog vijeca Grada Labina.

Svecana ceremonija polaganja vijenca uvelicana je prigodnom molitvom labinskog župnika Milivoja Korena.

Svim gradanima grada Labina kao i svim hrvatskim braniteljima te clanovima njihovih obitelji, posebice obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja koji su svojim životima utrli put samostalnoj Republici Hrvatskoj upucena je posebna zahvalnost te je minutom šutnje odana pocast svim poginulim braniteljima, a voditelj Gradskog orkestra Labin Franko Ružic, odsvirao je prigodnu skladbu.