Pretraživanje

Obilježen Dan bez automobila uz pješačenje i sportske klubove (fotogalerija)

Ponedjeljak, 23. Rujna 2019. - 0:00

Grad Labin i ove se godine prijavio za sudjelovanje na Europskom tjednu kretanja koji je započeo u ponedjeljak, 16. rujna potpisivanjem Povelje o sudjelovanju i trajao do nedjelje 22. rujna. Slogan kampanje“Krećite se s nama“ pozivao je građane da umjesto vožnje automobilima mogu odabrati pješačenje, vožnju biciklom, javni prijevoz, ali isto tako koristiti zajednički oblik prijevoza.

Dan bez automobila u Labinu obilježen je pješačenjem na relaciji Stari grad Labin – Škrilice - Lovronci – Teleferika - riva Rabac i predstavljanjem labinskih sportskih klubova na novom dijelu rive u Rapcu u subotu, 21. rujna. Sto sedamdeset sudionika krenulo je put Rapca na pješačenje dugo 8 kilometara koje je trajalo dva i pol sata, a koje je održano u organizaciji Labin Zdravog grada i Planinarskog društva Skitaci. Na nešto zahtjevnijoj ruti Stari grad Labin – Škrilice - Lovronci – Teleferika - riva Rabac sudjelovale su sve generacije građana od onih najmlađih do građana treće životne dobi. Patronažna služba Istarskih domova zdravlja mjerila je krvni tlak sudionicima prije polaska iz Starog grada i nakon dolaska na cilj u Rabac. Na novom dijelu rive u Rapcu Sportska zajednica Grada Labina okupila je labinske sportske klubove sa svojim najmlađim članovima i to redom: nogometne klubove Rudar, Iskra i Rabac, Rukometni klub Rudan Labin, Ženski rukometni klub Rudar, Jedriličarski klub Kvarner, judo klubove Ippon i Meto te Odbojkaški klub Albona. Bike centar Rabac uz info punkt o uslugama servisa, nabave i korištenja bicikli, održao je prezentaciju električnih bicikala uz mogućnost vožnje svih zainteresiranih građana. Svojim zanimljivim plesnim koreografijama predstavile su se i članice Plesnog studija Cool Step.

Od strane Grada Labina za sve sudionike pješačenja, sve članove sportskih klubova i plesnih studija na rivi u Rapcu bio je osiguran lunch paket te besplatni autobusi za povratak u Labin.

Riva Rabac odnedavno je zatvorena za promet automobilima i postala prava pješačka zona po uzoru na mnoge mediteranske gradove. Dugi niz godina bila je to želja kako mještana Rapca, tako i posjetitelja i svih građana Labina stoga je riva vraćena pješacima.

Cilj ove manifestacije je edukativne naravi, gdje se svake godine kroz ovakve i slične manifestacije građani Labina i Istre svih dobnih skupina pozivaju na tjelesnu aktivnost i boravak u prirodi čime doprinose očuvanju svog zdravlja i smanjenju zagađenja okoliša kroz manje korištenje automobila, a više alternativnih oblika kretanja.