Pretraživanje

Nova Poduzetnička zona Ripenda Verbanci: zemljište 30 eura po četvornom metru, investitorima olakšica od 40 posto na komunalni doprinos

Utorak, 14. Svibnja 2019. - 0:00

Poduzetnička zona Ripenda Verbanci dobila je Plan izgradnje, a već je sad poznato kako će cijena po četvornom metru biti 30,21 eura. Novi investitori od Grada Labina dobit će i olakšice, primjerice 40 posto nižu cijenu komunalnog doprinosa.

Na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća vijećnici su donijeli spomenuti Plan izgradnje i upravljanja Poduzetničkom zonom Ripenda Verbanci. Ciljevi Grada Labina su poboljšanje poduzetničke infrastrukture i stvaranje izvrsne poslovne klime za razvoj poduzetništva i privlačenje investicija.

Odluku o osnivanju Poslovne zone Ripenda Verbanci kojom upravlja Grad Labin donijelo je Gradsko vijeće 30. listopada prošle godine. Dio je to šire mjere za razvoj poduzetništva kroz pripremu poduzetničkih zona, u čemu je Labin bio među pionirima u državi. Poduzetnička zona Vinež ranije je proglašena jednom od tri najbolje u Republici Hrvatskoj, a zbog njezine razvijenosti i popunjenosti nije moguće daljnje širenje.

Zona Ripenda Verbanci u Prostornom planu Grada Labina izdvojeno je građevinsko područje izvan naselja gospodarske namjene površine pet hektara. Prostornim planom određeno je kako je  namjena površina na tom području gospodarska, odnosno namijenjena proizvodnji, obrtništvu, trgovini, skladištenju i komunalnim uslugama.

Najveći pojedinačni vlasnik dijela zemljišta je Republika Hrvatska, a Grad Labin već je pokrenuo i proces rješavanja imovinsko – pravnih odnosa, odnosno zatraženo je doniranje radi osnivanja Poduzetničke zone. Ostatak vlasništva odnosi se na Grad Labin, privatno vlasništvo, tvrtke te javno dobro. Temeljem elaborata od travnja ove godine procijenjena vrijednost zemljišta je 224,31 kn ili 30,21 eura po četvornom metru.

I ovom slučaju planiraju se i olakšice za investitore, poput onih već viđenih u Poduzetničkoj zoni Vinež, odnosno oslobađanje od komunalnog doprinosa u iznosu od 40 posto.