Pretraživanje

Naši Labinjani, pridite nan opet

Utorak, 27. Kolovoza 2019. - 0:00

Danas je u prostorijama Grada Labina upriličen tradicionalni prijem za žitelje Labinštine koji žive izvan domovine. Prijemu su uz gradonačelnika Grada Labina, Valtera Glavičića nazočili i načelnica Općine Raša Glorija Paliska, načelnik Općine Kršan Valdi Runko, načelnik Općine Sveta Nedelja Gianvlado Klarić te voditeljica Matice iseljenika – Podružnica Pula, gospođa  Barbara Buršić.

Prisutne iseljenike pozdravio je gradonačelnik Glavičić te naglasio kako se mnogo radi na očuvanju cakavice na kojoj se i obratio svim prisutnim.

„Moramo očuvat našu starinu te mnogo radimo s našim najmlađima na tome. Sav taj trud usmjeren je k tome da nikad ne zobimo ki smo, ca smo i kuda remo“ izjavio je Gradonačelnik te zahvalio prisutnima na njihovu dolasku.

Voditeljica Matice iseljenika – Podružnica Pula,  Barbara Buršić pozdravila je prisutne u ime Matice iseljenika te izrazila zadovoljstvo prvim zajedničkim susretom i zahvalila što čuvaju svoj „ca“ i što se svake godine vraćaju u rodni kraj. Za sam kraj izrazila se upotrjebljujući stihove Nazora te rekla kako je sigurna da sliku mile Istre naše ne samo nose već i prenose svijetom.

U ime iseljenika obratili su se Gracijela Duras iz Udruge žena Istra kluba iz New Yorka, Bruno Višković, dugogodišnji predsjednik i jedan od osnivača Istra kluba iz New Yorka te Renato Rajković predsjednik kluba Rudar također iz New Yorka. Zahvalili su na prijemu te pohvalili napredak koji je vidljiv u svim dijelovima Labinštine. Naglasili su i kako je ljubav prema rodnom kraju izuzetno jaka te su svi svjesni svog identiteta, kao i da domoću besedu nisu zaboravili te je prenose na nove generacije.

Na prijemu je prikazan i video o ulaganjima na području Grada Labina u toku prošle godine.

Za kraj, gradonačelnik Valter Glavičić posebno je istaknuo jedan detalj iz svog mandata a koji je vezan za jednu obitelj iseljenika.

„Jedna od ljepših stvari koja mi se dogodila od kad sam na funkciji gradonačelnika jest ta da je jedan Labinjan koji živi u New Yorku uložio na području našeg grada te je otvorio i obnovio jedan vrhunski objekt, Ložu. Obitelj Kiršić zaista pohvaljujem zbog toga. Jedan je to lijepi primjer kako bi svi mi htjeli da ako se već ne mogu vratiti doma, da su obitelji iseljenika često ovdje. United Labinjani, hvala na dolasku, da pridete i k letu da van se moremo pofolit ca smo novega storili!“ zaključio je gradonačelnik Valter Glavičić