Pretraživanje

Nakon obnove krova i stropa, Circolo dobiva i novi pod

Petak, 31. Svibnja 2019. - 0:00

Jedno od najljepših kulturnih zdanja u Labinu, Malo kazalište  dobiva sjaj koje građevina ovakve, neprocjenjive vrijednosti zaslužuje. Naime, ovih dana završeni su radovi četvrte faze obnove Circola, odnosno konzervatorsko-restauratorski radovi oslika unutrašnjosti.

Slijedi micanje skele, a potom i  nastavak radova na sanaciji poda Malog kazališta. Vrijednost radova iznosi 153.270,00 kn s uključenim PDV-om. Investiciju će uz Grad Labin sufinancirati Talijanska unija iz Rijeke s iznosom od 107.000,00 kn.

Ovo kulturno zdanje veoma je zanimljivo zbog stropa kojeg je 1893. godine dekorirao pulski umjetnik Giovanni Demori, 20-tih godina 20. stoljeća ga obnavlja De Francesci,  a krajem 70 – ih godina restaurirao ga je labinski akademski slikar Eugen Kokot.

Podsjetimo kako je u 2018. godini završena sanacija krova zgrade Malog kazališta, vrijedna 598.263,75 kn, a  čiju je obnovu sufinancirala Talijanska unija iz Rijeke dodijelivši iznos veći od 475 tisuća kuna.

Zbog dotrajalosti stropa  Grad  Labin je na temelju provedenog postupka jednostavne javne nabave  u studenom 2018. sklopio ugovor sa tvrtkom KAPITEL d.o.o. iz Žminja , koja  posjeduje posebno odobrenje Ministarstva kulture za rad na kulturnom dobru. Tvrtka Kapitel izvršila je radove na učvršćivanju vapnene žbuke plafona u zgradi Malog kazališta i to kroz dvije faze. Vrijednost tih radova iznosila je 331.243,75 kuna s uključenim  PDV-om.

Paralelno sa građevinskom sanacijom plafona, Grad Labin proveo je postupak jednostavne nabave, te sklopio Ugovor sa tvrtkom ARS RESTAURO d.o.o. iz Sinja kao najpovoljnijim ponuditeljem za izvođenje konzervatorsko-restauratorskih radova na Circolu u vrijednosti od 300.000,00 kuna sa uključenim PDV-om, i ti su radovi završeni ovih dana.