Pretraživanje

Nakon gotovo dvije godine radova, circolo je opet mjesto susreta

Subota, 17. Kolovoza 2019. - 0:00

Nakon gotovo dvije godine radova, sinoć je u Malom kazalištu `Circolo` održano predstavljanje čak tri knjige.  O izvršenim radovima govorila je predsjednica Zajednice Talijana Giuseppina Martinuzzi Daniela Mohorović.

Podsjetila je da je u 2018. godini završena sanacija krova zgrade Malog kazališta, vrijedna 598.263,75 kuna, a čiju je obnovu financirala i Talijanska unija, dodijelivši iznos veći od 475 tisuća kuna. U Malom kazalištu posebno je zanimljiv njegov strop, kojeg je 1893. godine dekorirao pulski umjetnik Giovanni Demori, 20-ih godina 20. stoljeća ga obnavlja De Francesci, a koncem 70-ih godina restaurirao ga je labinski akademski slikar Eugen Kokot. No, zbog njegove dotrajalosti, obavljeni su radovi na učvršćivanju vapnene žbuke plafona u zgradi Malog kazališta kroz dvije faze.

Vrijednost tih radova iznosila je 331.243,75 kuna s uključenim PDV-om. Paralelno sa građevinskom sanacijom plafona, izvedeni su konzervatorsko-restauratorski radovi na Circolu u vrijednosti od 300 tisuća kuna s uključenim PDV-om.

Završetkom, četvrte faze radova, već idući tjedan planira se početak radova na postavljanju parketa. Osim parketa u narednom periodu planira se i obnova cjelokupnih instalacija zgrade, pozornice te fasade kako bi Circolo zasjalo punim sjajem kakvog i zaslužuje jedno kulturno zdanje.

Zamjenica gradonačelnika Federika Mohorović Čekada u svom je obraćanju istaknula kako je Grad sa Talijanskom unijom postigao dogovor o sufinanciranju obnove krova upravo na Dan Grada prije 2 godine, i od tada se u malom kazalištu neprestano radi, što je potvrda zajedničke velike volje za obnovom circola.
 
"Posebno sam emotivna večeras jer sam cijelo svoje djetinjstvo provela na ovoj pozornici. Čestitam autorima koji su predstavili svoje knjige večeras, i svima vama sretan Dan Grada Labina.", završila je.

Osim zamjenice gradonačelnika skupu su prisutvovali predsjednik Izvršnog vijeća Talijanske unije Marin Corva te predsjednik paritetne komisije Alessandar Bon, gradonačelnik pobratimljenog grada Manzana te ostali uvaženi gosti iz Italije.

Kulturni program započeo je nastupam zbora Minicantanti u pratnji članica XXL. Uslijedilo je predstavljanje knjige Silvie Dai Pra, „Ne pozdravljajte nikoga. Povratak u Istru“, a nakon nastupa mješovitog pjevačkog zbora Giuseppina Martinuzzi, Tullio Vorano predstavio je knjigu „Pabirci Tomasa Lucianija za povijest Labina“ Luciani, Tomaso, proučavatelj starina, publicist, političar (Labin, 7.III.1818 - Venecija, 9.III.1894).

Za kraj predstavljena je i knjiga `Lo Schiavone`, Daniela Načinovića s podnaslovom "Versi italici di un poeta croato – antologia dell'autore".


Foto: 5portal.hr
circolo3.jpg (202 KB) circolo2.JPG (187 KB)
circolo1.jpg (182 KB) circolo5.jpg (197 KB)
circolo4.jpg (236 KB)