Pretraživanje

Na okruglom stolu "Društveno poduzetništvo u Istri" predstavljen projekt BEGIN

Četvrtak, 05. Prosinca 2019. - 0:00

Pročelnik Odjela za EU fondove i gospodarstvo Grada Labina, Alek Dragojević sudjelovao je na okruglom stolu "Društveno poduzetništvo u Istri" u organizaciji Zaklade za poticanje partnerstva i razvoja civilnog društva u sklopu Info dana za udruge.

U sklopu rasprave predstavljeni su rezultati projekta BEGIN te akcijski plan koji je proizašao kao finalni dokument projekta, a koji daje smjernice kako i na koji način dalje razvijati i stvarati poticajno okruženje za razvoj društvenog poduzetništva u Labinu ali i cijeloj županiji.

BEGIN je projekt koji se financira iz Europskog fonda za regionalni razvoj u sklopu INTERREG V-B Jadransko-jonskog programa transnacionalne suradnje 2014.-2020. Projekt provodi 10 partnera iz 8 zemalja jonsko-jadranske regije. Cilj projekta je podržati stvaranje i razvoj društvenih poduzeća kako bi se promicalo uključivanje osoba u nepovoljnom položaju.

Smjernice akcijskog plana biti će dostavljene uz zaključke sa okruglog stola nadležnim odjelima Istarske županije te ostalim važnim dionicima te će se iste ovisno o prilikama nastojati implementirati u ključne dokumente ali i operativne procedure rada javnih tijela.

Iako još u povojima, društveno poduzetništvo se razvija usprkos nepoticajnom okruženju, a ponosni smo što u Labinu uspješno djeluju društveni poduzetnici i inicijative kao što su socijalna zadruga Humana Nova Istra, Udruga Alfa Albona, Udruga Inpromo, Centar +65 te druge udruge koje tek razvijaju svoje gospodarske djelatnosti.

Labin je po mnogočemu primjer dobre prakse pa tako i po senzibiliziranim poduzetnicima koji potiču društvene poduzetnike kupujući proizvode i usluge od njih, što je navedeno kao primjer dobre prakse tijekom održavanja okruglog stola.

Grad Labin će i ubuduće nastaviti poticati ovaj oblik poduzetništva putem svojih dostupnih mjera i kanala.