Pretraživanje

Multimedijalno predavanje i predstavljanje najnovije knjige Jasena Boke „Život i smrt uz svetu rijeku“

Ponedjeljak, 04. Listopada 2021. - 0:00

Gradska knjižnica Labin poziva vas na multimedijalno predavanje i predstavljanje knjige „Život i smrt uz svetu rijeku - Gangesom od Himalaje do Bengalskog zaljeva“ splitskog dramaturga, putopisca i biografa Jasena Boke.

Knjiga „Život i smrt uz svetu rijeku“ jedna je od najprodavanijih putopisnih knjiga u Hrvatskoj. Jasen Boko u novom putopisu donosi slojevitu priču o Indiji, zemlji prema kojoj je malo tko ravnodušan, te značenju koje rijeka Ganges ima za život, kulturu i civilizaciju Potkontinenta.

Putujući od izvora svete rijeke u Himalaji do njezina ušća u Bangladešu, autor pripovijeda o srdačnim i veselim ljudima koje susreće, o ekonomskom siromaštvu i dubokoj duhovnosti, o burnoj povijesti te zemlje, iznoseći malo poznate činjenice o brutalnosti britanske vladavine i objašnjavajući na koji je način Gandhi ujedinio narod.

Boko je silno zabavan kad prepričava mitove o nebrojenim hinduističkim božanstvima ili kad pokušava otkriti zašto Indijci piju vodu onečišćene rijeke, dirljiv kad pripovijeda o prijateljima koje je ondje stekao, tužan kad govori o položaju žena u Indiji, oduševljen kad se uvijek iznova susretne sa solidarnošću Indijaca i njihovom spremnosti na pomoć, zaigran kad otkriva na koje sve načine sitni prevaranti obmanjuju naivne turiste, pažljiv kad opisuje najveći vjerski festival na svijetu – Kumbh Melu, bespomoćan kad pripovijeda o životu u logoru Geneva u Dhaki, glavnom gradu Bangladeša…

Istražujući život i smrt uz svetu rijeku, Boko sebi i nama pokušava otkriti zašto ga ta zemlja toliko privlači i zašto joj se uvijek vraća.

Promocija putopisa održat će se u srijedu, 6. listopada 2021. s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici Labin, uz pridržavanje epidemioloških mjera i prethodnu najavu na broj telefona 052/852-257 ili na e-mail gklabin@gk-labin.hr.