Pretraživanje

Mjesec hrvatske knjige u OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin

Srijeda, 12. Studenog 2014. - 11:03

U OŠ „Ivo Lola Ribar“ Labin nizom dogadanja obilježen je Mjesec hrvatske knjige. Ucenici viših razreda su uz mentorstvo uciteljica hrvatskog jezika te školske knjižnicarke izradivali plakate koji su predstavljali naslovnice knjiga, te stranicnike s lijepim porukama iz lektira koje su u tom mjesecu citali, stranicnike s glagoljicom, mudrim izrekama i slicno.

Nakon što su ucenici oslikali svoje stranicnike, dio stranicnika su plastificirali a dio iskoristili kao ukras u holu škole. Tokom cijelog Mjeseca hrvatske knjige škola je bila ukrašena djecjim plakatima, stranicnicima, panoima o knjizi, a neki su ucenici napravili i veliku knjigu na glagoljici te nakit.

Ujedno su 30.listopada u školskoj su knjižnici organizirali priredbu u kojoj su ucenici literarne grupe citali dijelove iz njima najdražih knjiga kao što su «Zaljubljen do ušiju», «Smogovci», «Divlji konj», napravili su prezentaciju o obilježavanju Mjeseca hrvatske knjige, a na kraju je održan i lektirni kviz u kojemu su se natjecale tri grupe. Najuspješnija grupa, koja je pokazala najvece znanje iz lektire, nagradena je stranicnicima i cokoladom. Ucenici su sudjelovali i na književnim susretima u Gradskoj knjižnici, te na susretu Citajmo naglas. Dvije su ucenice  sedmog razreda sudjelovale  u Nacionalnom kvizu za poticanje citanja pod vodstvom školske knjižnicarke te su za uloženi trud nagradene jednim lektirnim naslovom.

Za ucenike nižih razreda školska je knjižnicarka održala citanja u svim podrucnim školama i u maticnoj školi. Citala im je «Nezadovoljnu bubamaru» Suncane Škrinjaric nakon cega su ucenici izradivali stranicnike na tu temu, te price iz knjige Sanje Polak «Mali Jan ima plan» nakon cega je s ucenicima održan kviz. U sklopu Mjeseca hrvatske knjige obilježava se i Medunarodni dan školskih knjižnica pa su ucenici produženog boravka maticne škole, uciteljica produženog boravka te školska knjižnicarka obilježili i taj dan. Ucenici su pretraživali police, natjecali se tko ce brže pronaci odredene naslove na policama, citale su im se price iz knjiga Sanje Pilic, istarska bajka «Kraljeva kci», a sve je završilo citanjem veselog «Antuntuna».