Pretraživanje

Mjesec borbe protiv ovisnosti: Jesmo li ovisni o tehnologiji?

Srijeda, 14. Studenog 2018. - 0:00

Mjesec borbe protiv ovisnosti obilježava se od 15. studenog do 15. prosinca. Svake godine u navedenom razdoblju obilježavanje se provodi s ciljem upozoravanja cjelokupne javnosti na problem zlouporabe svih oblika sredstava ovisnosti, te se time nastoji potaknuti sve subjekte u društvu na aktivnu borbu protiv ovisnosti poduzimanjem zajedničkih aktivnosti.

Labin Zdravi grad ove godine izabire temu „Ovisnost o tehnologiji: pametnim telefonima, tabletima, društvenim mrežama, video igricama.“

Jesmo li ovisni o tehnologiji? Rijetko razmišljamo o tome koliko smo postali ovisni o tehnologiji kojom se svakodnevno koristimo. Istraživanja pokazuju kako čak trećina ljudi ne može prestati koristiti tehnologiju (mobilni uređaj, računalo, televizor i sl.), čak i kad su svjesni da bi trebali napraviti pauzu. Najveći su ovisnici tinejdžeri koji u gotovo polovici slučajeva ne bi mogli napraviti pauzu od korištenja tehnologije. Koliko god napredak tehnologije može donijeti dobroga u životu, toliko može i naštetiti. Djeca danas više vremena provode u društvu svojih pametnih telefona, nego u društvu vršnjaka. Više od dvije trećine predškolaca koristi mobitel i tablet. Dodamo li tome i podatak kako dvije trećine djece u Hrvatskoj koristi mobitel i računalo bez nadzora, a čak tri četvrtine tablet, jasno je da je njihovo djetinjstvo u potpunosti drugačije od onoga njihovih roditelja. Starija djeca dnevno provode i nekoliko sati na Internetu i društvenim mrežama. Djeca i tinejdžeri, koji zapravo i ne bi trebali koristiti društvene mreže, ali ih ipak koriste, te iste društvene mreže shvaćaju kao normalan dio svog života.

Problem s "digitalnim djetinjstvom" ne zabrinjava samo roditelje djece koja su zalijepljena za ekran računala ili pametnog telefona, već i stručnjake. Stručnjaci upozoravaju kako mala djeca ne mogu shvatiti kompleksnosti online veza i poznanstava jer još nisu shvatili kompleksnosti tih istih veza u stvarnom životu.

„Smatramo da treba podići svijest o štetnosti takvog ponašanja jer ono utječe i na psihičko i fizičko zdravlje djece i mladih, a često se smatra bezopasnim i prihvatljivim trendom današnjih mladih generacija. Tehnologija da, ali u ograničenim količinama i pod kontrolom roditelja.“, smatra voditeljica Labin Zdravog grada Vesna Blažina Hatić.

Aktivnosti Labin Zdravog grada započeti će 23. studenog predstavom #generacija Teatra Tirena iz Zagreba koja se bavi utjecajem tehnologije na odrastanje te kvalitetu i način života. Nove generacije gotovo od rođenja imaju pristup Internetu i virtualnom svijetu – normalno je voditi svojevrstan paralelni život na društvenim mrežama. #generacija promatra stvarnost u kojoj je ljudska interakcija uživo sve rjeđa. Kroz priču pratimo Iskru, djevojku koja većinu vremena provodi online. Postavlja se pitanje kako svijet bezbrojnih opcija u kojem smo sve manje u dodiru sa fizičkom stvarnošću utječe na pojedinca i kako se u tom svijetu nositi s emocijama. Predstava je namijenjena uzrastima od 5. - 8. razreda osnovne škole i 1. razredu srednje škole i u koordinaciji sa osnovnim školama i srednjom školom održat će se 23. studenog u jutarnjim satima u kinu Labin.

Dr. Ivan Burcar, specijalist opće kirurgije, subspecijalist kardijalne kirurgije, radi kao kardijalni kirurgu Klinici za kardijalnu kirurgiju KBC Zagreb održat će predavanje „Djeca s licima koja sjaje – Glow kids“ 27. studenog u 18:00 sati u Gradskoj knjižnici Labin. Otac troje djece, dječaka od 14 i 11 god, djevojčice od 3 god, uz svoj posao posvetio se izučavanju tjelesnih i psihičkih posljedica ovisnosti djece, ali i odraslih o tehnologiji. Djeca gotovo u transu, kao hipnotizirana gledaju u ekrane mobitela, tableta i to na igralištima, u kafićima, restoranima, pa i u školama. Često ne čuju što im govorimo, a reagiraju burno negodujući, ponekad i agresivno kada im se tehnička sprava pokuša oduzeti. "Djeca s licima koja sjaje…-Glow kids“ naziv je predavanja. Kuda to vodi? Kako tehnologija i videoigre djeluju na razvoj dječjeg mozga? Kako dugotrajno izlaganje "digital candy" elektronskim slatkišima mogu utjecati na život modernog čovjeka? Jesu li nam ekrani „kidnapirali“ djecu, radi li se o pravoj ovisnosti, … i što bi roditelji trebali činiti? Utječe li pretjerano korištenje društvenih mreža na povećanu učestalost drugih oblika rizičnog ponašanja kod adolescenata? Ovo su samo neka od pitanja kojima će dr. Burcar sudionike predavanja probati potaknuti da razmisli o posljedicama koje može donijeti tehnologija.

Treća aktivnost Labin Zdravog grada i Sportske zajednice Grada Labina je Zdravi đir „Bez mobitela“ 1. prosinca u Sportskom centru Franko Mileta. Sportskim aktivnostima šalje se poruka o zdravim navikama. Održat će se malonogometni turnir klubova NK Rudar, NK Iskra, NK Rabac i NK Nedešćina te košarkaški turnir osoba u invalidskim kolicima iz košarkaških klubova za osobe s invaliditetom Pazin i Kostrena.

Posljednja aktivnost biti će parlaonica Gradskog vijeća mladih „100 razloga ZA, 100 razloga PROTIV“ koja će se održati 5. prosinca u 18,00 sati u Gradskoj knjižnici Labin. Gradsko vijeće mladih će kroz slobodno iznošenje argumenata i osobnog mišljenja održati debatu o pozitivnim i negativnim utjecajima tehnologije na svakodnevni život pojedinaca. Parlaonica je otvorenog tipa, namijenjena je svim zainteresiranim osnovnoškolcima, srednjoškolcima i svim građanima.

Svakodnevno je djecu i mlade potrebno usmjeravati na pravi put šaljući poruke o zdravim životnim navikama i pozitivnim stavovima.