Pretraživanje

LAG „Istočna Istra“ s Udrugom pčelara Labinštine sudjelovao u promociji pčelarstva u Sloveniji u sklopu zajedničkog projekta suradnje MED-O-VITA

Srijeda, 22. Svibnja 2019. - 0:00

Dana 17. i 18. svibnja 2019. godine u organizaciji LAG-a „Istočna Istra“ članovi Udruge pčelara Labinštine sudjelovali su na susretu partnera u projektu MED-O-VITA u mjestu Ravne na Koroškem u Sloveniji.

LAG „Istočna Istra“ kroz mjeru 19.3. provodi međunarodni projekt suradnje MED-O-VITA s 3 partnera (LAG-a) iz Slovenije: LAS s CILjem – Idrija, LAS Loškega pogorja – Škofja Loka i LAS Mežiške doline – Ravne na Koroškem, a ovaj zajednički susret s pčelarima iz Slovenije jedna je od aktivnosti projektnog partnera LAS Mežiške Doline.

Prvi dan su domaćini su prezentirali primjere dobre prakse, kao što su edukativni pčelinjaci izgrađene u projektu MED-O-VITA, parkovi posvećeni pčelarstvu te zbirke o povijesti pčelarstva.

Drugi dan su na štandu u sklopu obilježavanja 2. Svjetskog dana pčele prezentirani pčelinji proizvodi sa područja Labinštine što je privuklo veliki interes posjetitelja. Vrijedno je istaknuti da je na 2. Svjetskom danu pčela sudjelovalo više 4.000 pčelara iz Slovenije i okolnih zemalja.

Zbog duge tradicije i iskustva slovenskih pčelara od izuzetne je važnosti razmjena iskustva i uspostava mreže kontakata u cilju budućih zajedničkih projekata.