Pretraživanje

Labinština dokazala da je jedna nedjeljiva cjelina koju oduvijek krasi upravo zajedništvo

Petak, 17. Kolovoza 2018. - 0:00

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, održanoj gradskoj galeriji, obilježen je Dan Grada, u znak sjećanja na prvi Gradski Statut, donesen 17. kolovoza 1341. godine. Nakon otpjevane državne himne u izvedbi Valentina Blasine, te Krasna Zemljo, goste, uzvanike i vijećnike pozdravila je predsjednica Gradskog Vijeća, Eni Modrušan. Čestitati rođendan Labinu, došli su gradonačelnici i načelnici gradova i općina pobratima, mađarske Baje, Idrije, Trbovlja, Banovića , poljskog Rybnika. Prisutni su bili i gradonačelnici istarskih gradova, načelnici općina Labinštine, državni tajnik u Vladi republike Mađarske, župan Valter Flego, generalni konzul republike Italije u Hrvatskoj, veleposlanik Indije u RH te predstavnici javnih poduzeća, ustanova, crkve, političkih, znanstvenih, kulturnih i sportskih institucija, predstavnici udruge antifašističkih boraca i udruga proizašlih iz Domovinskog rata, kao i saborski zastupnici Tulio Demetlika, Furio Radin, Giovanni Sponza i Boris Miletić.

„Gledajući proteklo razdoblje, možemo konstatirati da se u Labinu iz godine u godinu vide kvalitetni pomaci koje naš Grad razvijaju i profiliraju u zajednicu u koju je lijepo doći, biti i živjeti. Ostvaren je uistinu značajni gospodarski i društveni napredak. U proteklom razdoblju uspješno su realizirani brojni veliki i mali projekti koji su donijeli promjene, ali uvijek uz očuvanje identiteta, tradicije i povijesne baštine. Društveni, kulturni, civilni i sportski život u gradu se razvija i napreduje, a posebno je važno - kontinuirano smanjenje nezaposlenosti. Zahvaljujući trudu i naprednim zamislima naših građana, Labin je danas sinonim lijepog, urednog i čistog Grada uređenog okoliša.“– zaključila je predsjednica Gradskog vijeća Eni Modrušan

Brojni realizirani projekti predstavljeni su i u video uratku koji je oduševio sve uzvanike. Kako je naglasio Gradonačelnik ovo je samo jedan djelić onoga što ova gradska uprava želi ostvariti. Zahvalio se svima na izvrsnoj suradnji i najavio brojne projekte.

„Sustav odvodnje Labinštine dogovoren je i potvrđen jednoglasno na obije strane i u Raši i u Labinu. Time je projekat težak 350 milijuna kuna vraćen u život, dijalogom obiju strana, a Labinština dokazala da je jedna nedjeljiva cjelina koju oduvijek krasi upravo zajedništvo. Kada želite u gradu zadržati ili privući mlade obitelji morate im osigurati posao za oba roditelja, vrtić ili jaslice za djecu te pomoći rješavanju stambenog pitanja. Drugi korak je pomoći roditeljima oko djece i školovanja. Dogradnjom vrtića „Gloria“ osigurali smo svoj djeci mjesto u jaslicama i vrtiću. Od ove godine svi osnovnoškolci od 1. do 8. razreda dobivaju od Grada besplatne udžbenike. Našima učenicima i studentima dajemo više od 1,1 milijun kuna za stipendije, po čemu smo šesti grad u Republici Hrvatskoj. Dolazimo do trećeg koraka, jako značajnog za mlade obitelji – rješavanje stambenog pitanja. Pripremamo rješenja kako mladim obiteljima olakšati kupnju stana ili parcele za gradnju kuća. Smanjivanje broja stanovnika je problem cijele Hrvatske i mi ne želimo bježati od problema stoga ćemo na jesen predstaviti plan za pomoć mladim obiteljima“- naglasio je Gradonačelnik te još jednom svima čestitao Dan Grada Labina.

Najsvečaniji dio sjednice bila podjela nagrada i priznanja ovogodišnjim laureatima. Svečanost je dodatno uveličana video najavom svakog laureata. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena akademskom kiparu i profesoru Mati Čvrljku, za izuzetna dostignuća u kiparstvu i doprinos razvoju i promicanju umjetnosti i umjetničke kulture u Labinu.

Godišnja nagrada dodijeljena je Rukometnom klubu Mladi rudar za povijesni uspjeh u sezoni 2017/2018.i ostvareni plasman u najviši rang Hrvatskog rukometa – Premjer ligu i osvojeno prvenstvo 1. Hrvatske rukometne lige jug.

Priznanje je uručeno Branku Biočiću za dugogodišnje objektivno i sveobuhvatno informiranje s područja Grada Labina, te mr.sc. Boženi Vutuc-Franković dr.stom. za doprinos i postignuće u radu iz oblasti zaštite zdravlja.

Zahvalu Grada Labina primili su Udruga Liga protiv raka Labin za humanitarnu aktivnost i za uspješnu suradnju s ustanovama i tijelima Grada Labin, te Maurice Pannels Moris iz Belgije za humanitarnu aktivnost i za uspostavu prijateljskih druženja i promidžbu Labina i Rapca.

Godišnja nagrada Roberto i Daniela Giannini za 2018. godinu, koja se dodjeljuje kao poticaj znanstvenoistraživačkom radu i promicanju studentskog stvaralaštva, dodijeljena je Massimu Bembić iz Labina. Massimo Bembić je nedavno diplomirao na Medicinskom fakultetu u Rijeci, a nagradu je zaslužio za znanstveno istraživački rad „Utjecaj tjelesne težine i prirasta težine trudnica na način dovršetaka porođaja te makrosomiju djeteta“

Svečanu sjednicu sjajno su vodile Loredana Ružić Modrušan i Ana Černjul, koja je sve začinila i recitacijom na cakavici. Odlične izvedbe pružili su i mladi umjetnici, Romina Peti, Veronika Pervan i Valentino Blasina.


Foto: Katarina Franković