Pretraživanje

Labinski srednjoškolci na studijskom putovanju u Forliju

Srijeda, 24. Travnja 2019. - 0:00

U razdoblju od 10. do 12. travnja 2019. realizirano je 2. studijsko putovanje u sklopu međunarodnog projekta Grada Labina ATRIUM PLUS - učenici i profesori Srednje škole Mate Blažina posjetili su Forli. Sveukupno je na razmjeni sudjelovalo 23 učenika i 4 profesorice - Dijana Muškardin, voditeljica i koordinatorica projekta, te profesorice Karla Golja Milevoj, Olivera Tadić i Sanja Gregorinić Trumić.

Domaćini ovog studijskog putovanja bili su grad Forli, udruga ATRIUM te Klasična srednja škola “Giovanni Battista Morgagni” iz Forlija.

Radni dio posjeta, održan je 11. travnja 2019. i sadržavao je u prvom dijelu dana testiranje  Atrium kulturne rute Forli, koje je započelo ispred glavnog Željezničkog kolodvora u Forliju te se nastavilo niz Viale della Liberta  do  Piazza della Vittoria, gdje se nalazi i naša škola domaćin. Sama ruta nosila je i naziv “MEMOWALK ATRIUM PLUS: THE AVENUE OF CONSENSUS”.

Nakon obilaska rute, slijedila je rasprava i evaluacija rute u Sali Icaro škole domaćina.  U tom dijelu i naši su učenici izlagali o testiranju Labinske atrium rute te o aktivnostima na kojima su sudjelovali. Srednja škola Mate Blažina bila je domaćin srednjoškolcima iz Barija  8. travnja 2019.

Učenica 3. razreda gimnazije Lea Budaković  te profesorica povijesti Dijana Muškardin također su dale izjavu te svoja razmišljanja o značenju rute ATRIUM GO. ATRIUM GO je turističko-kulturni proizvod posvećen školskim putovanjima a kreiran u sklopu projekta ATRIUM Plus. Aktivnosti koje su se provodile tijekom studijskog posjete Forliju bit će snimljene u svrhu izrade promotivnog videozapisa namijenjenog školama i turoperatorima.

Drugi dio dana bio je predviđen ta radionicu pod nazivom  “THE MOSAICS OF THE FORMER MILITARY COLLEGE OF AERONAUTICS IN FORLI AS INSTRUMENT OF POWER IN THE FASCIST REGIME”.  Mozaici na kojima su učenici radili nalaze se u bivšem vojnoj školi aeronautike u Forliju dana s je to prostor Srednje škole “Caterine Sforza”. Učenici su uz stručno vodstvo i zadatke u grupama analizirali i ocjenjivali mozaike koji su u sebi nosli poruku tadašnje ideologije fašizma te bili instrument moći.  Radionicu s učenicima iz Labina i Forlija su vodile stručne suradnice iz Udruge Deina.

Posjet je završio razgledom same jezgre Forlija te zajedničkim druženjem.