Pretraživanje

Labinske škole spremno dočekuju novu školsku godinu

Petak, 30. Kolovoza 2019. - 0:00

Početak nove školske godine je pred vratima, a labinske škole u tijeku su sa završnim pripremama uoči njenog početka koji je zakazan za 9. rujna. Iz Proračuna Grada Labina te iz sredstava škola ulaže se mnogo kako bi školarce dočekali još bolji uvjeti.

Tako smo u razgovoru s ravnateljima ustanova čiji je osnivač Grad Labin saznali kako teku pripreme i kako je za škole proteklo vrijeme ljetnih praznika.

U centralnoj je zgradi Osnovne škole „Ivo Lola Ribar“ odrađeno spuštanje stropa u četiri učionice te je postavljena nova LED rasvjeta, na sveukupnoj površini od 220 metara kvadratnih vrijednosti oko 70 tisuća kuna. U jednoj učionici napravljena je i sanacija cjelokupnog poda vrijednosti 30 tisuća kuna, a u tijeku je i priprema informatičkih instalacija na određenim punktovima gdje će biti montirana nova oprema odnosno pametne ploče, računala i slično, a ti su radovi vrijedni oko 10 tisuća kuna.

Kako demografska slika u Labinu napreduje najbolje očitujemo i u broju učenika, pa iznimno veseli kako u obje osnovne škole, „Ivo Lola Ribar“ i „Matija Vlačić“ ove godine bilježimo porast broja učenika. Tako će labinske osnovne škole ove godine brojati ukupno 895 učenika što je povećanje za njih 9.

U školi Matije Vlačića također nije se mirovalo tijekom praznika već su odrađene mnoge stvari. Najznačajnija je sigurno ona da se u suradnji sa službama Grada Labina trenutno prikupljaju ponude za izradu projektne dokumentacije za energetsku obnovu krila škole i sanaciju sportske dvorane. Osim toga, odrađena je i sanacija učionica i sanitarnih čvorova u područnoj školi Rabac. U matičnoj školi odrađena je zamjena sanitarija kao i rješavanje i sanacija cijevi za grijanje s vanjske strane objekta.  Obavljeno je i mnogo sitnih popravaka i osvježenja učionica, te je na sve gore navedene radove utrošeno oko 100 tisuća kuna.

Kako nam govori ravnatelj Edi Juričić, područna škola Matije Vlačića u Rapcu ove godine bilježi najveći porast broja učenika u posljednjih 20 godina. Naprema prošlogodišnja dva učenika upisana u tu školu, ove godine upisano ih je čak 12. Škola Matija Vlačić ponosno ističe kako je od ove godine uspostavljena međunarodna suradnja s osnovnom školom Trbovlje iz istoimenog slovenskog grada. Koordinator ovog projekta je profesor Dean Nestorović

Iz obje labinske osnovne škole napominju kako su spremni za početak nove školske godine i izazova koji slijede nakon uvođenja „Škole za život“. Brojne su edukacije na kojima prisustvuju labinski profesori i učitelji, a ovih dana očekuje nas i podjela besplatnih udžbenika organizirana u obje škole. Nabavka opreme (tableta za učenike, računala..) je u tijeku od strane Ministarstva obrazovanja te njegova isporuka kasni i  očekuje se do kraja godine s obzirom da se radi o centralnoj javnoj nabavi kako je ministrica objasnila na nedavnom sastanku s ravnateljima škola.

Osim dvije osnovne škole, na području Labina čiji je Grad osnivač djeluju i Umjetnička škola Matka Brajše Rašana te Centar Liče Faraguna.

Iz umjetničke škole poručuju kako je izrada projekta energetske obnove zgrade Umjetničke škole i Pučkog otvorenog učilišta u finalnoj fazi. Grad Labin planira kandidirati zgradu u kojoj se trenutno nalaze Umjetnička škola i Pučko otvoreno učilište na idući natječaj za sufinanciranje energetske obnove javnih zgrada. Od ostalih radova izvršena su osvježenja određenih učionica kao i postava novog laminata u maloj koncertnoj dvorani. Veseli što se interes za umjetničku školu povećava te se ove godine planiraju dva nova razredna odjela, odnosno 31 razredni odjel sveukupno, što znači da će uz predškolce i jazz odjele umjetnička škola ove godine imati oko 360 polaznika.

 

Centar "Liče Faraguna" je posebna odgojno-obrazovna ustanova za učenike s teškoćama u razvoju. Centar polaze učenici u dobi od 7 do 21 godinu, po programu za stjecanje kompetencija u aktivnostima svakodnevnog života i rada, a sudjelovanjem u raznim aktivnostima uključeni su u život lokalne zajednice. Učenici Centra pripadaju području grada Labina, okolnih općina te području Istarske županije, tako da u sklopu Centra djeluje i domski smještaj od ponedjeljka ujutro do petka popodne. Nastava u Centru je organizirana u jutarnjoj smjeni u odgojno-obrazovnim skupinama, te su učenici uključeni u rad sa stručnim suradnicima logopedom i psihologom, te prof. glazbene kulture. U popodnevnoj smjeni, za grupu koju vodi odgajatelj, rad je organiziran kroz praktične i slobodne aktivnosti. Tijekom školske godine 2019./2020. Centar će polaziti ukupno 16 učenika u 5 odgojno-obrazovnih skupina, od kojih je 4 učenika uključeno u domski smještaj Centra. Kako bi se učenicima osiguralo što kvalitetnije pohađanje nastave, u rad s učenicima su uključeni i pomoćnici u nastavi. Također, u tijeku je sanacija dotrajalog cjevovoda centralnog grijanja, koja će biti dovršena do početka školske godine.

Uz skori završetak ljetnih praznika i nove izazove, svim učenicima, profesorima te ravnateljima želimo uspješnu  novu školsku godinu.