Pretraživanje

Labin u finalu, osvajači titule iz 2019. i 2020. ponovno brane titulu najboljeg grada

Srijeda, 06. Listopada 2021. - 0:00

Istra i Kvarner izdominirali su u ovogodišnjem izboru najboljeg grada srednje veličine u kategoriji obrazovanje i mladi što ga četvrtu godinu zaredom priređuju Jutarnji list, portal Gradonačelnik.hr i agencija Ipsos.

Uz Labin, koji će u ovoj konkurenciji pokušati pobjediti treći put zaredom,  u završnici izbora su još tri istarska gradića Poreč, Rovinj i Umag te Crikvenica u Primorsko-goranskoj županiji donosi današnji Jutarnji list.

Dvadeset hrvatskih gradova srednje veličine, s najmanje deset tisuća a najviše 35 tisuća stanovnika i uz uvjet da nisu županijska središta, rangirano je u ovoj kategoriji izbora najboljih gradova na temelju šest pokazatelja. Riječ je o izdvajanju iz gradskog proračuna za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku, prosječnome izdvajanju za školarine i stipendije, broju djece po odgajatelju u vrtićima, broju učenika po nastavniku u osnovnim školama, iznosu porodiljnih naknada za novoređene i odnosu broja visokoobrazovanih na ukupnu populaciju.

Spomenuti pokazatelji indeksirani su kako bi se dobila vjerodostojna ljestvica gradova ili rangiranje s najboljim pokazateljima obrazovne i politika za mlade.

Rangiranje u ovoj kategoriji  pokazalo je da Labin ima jedan od pet najboljih pokazatelja u tri promatrana kriterija. Riječ je o proračunskom izdvajanju za obrazovanje, mlade i socijalnu politiku od 43 posto, iznosu stipendija i školarina po stanovniku (83 kune) te udjelu visokoobrazovanih u ukupnoj populaciji iskazanome kroz 16 visokoobrazovanih na 100 stanovnika. – napominju organizatori ovog renomiranog istraživanja.

„Četvrti put finale i  nakon dva osvajanja titule, po treći put pokušaj obrane naslova u ovoj kategoriji veliki je poticaj meni i suradnicima da nastavimo ovim putem. Pohvaljujem ovakva istraživanja koja daju stvarne pokazatelje i rezultate na uvid svima te na neki način pobuđuju i kompetitivnost između lokalnih sredina. Zdrava konkurencija i razmjena ideja dovode do toga da svi zajedno postajemo još bolji  i da mjere koje donosimo zaista imaju utjecaj na živote naših sugrađana u pozitivnom smislu. Iskreno me veseli i to da i realne brojke pokazuju da Istra zaista prednjači po brojnim pokazateljima. Sretno svim finalistima, neka ovo bude dodatni poticaj da nastavimo s razvojem dobrih mjera i ideja.“ – istaknuo je gradonačelnik Valter Glavičić