Pretraživanje

Labin sudjelovao na 7. susretu gradova i opcina – prijatelja djece u Opatiji

Četvrtak, 19. Rujna 2013. - 8:03

Krajem prošlog tjedna u Opatiji je održan 7. Susret gradova i opcina – prijatelja djece Hrvatske. Tema ovogodišnjeg Susreta bila je „Djecja participacija“, a radni dio Susreta odvijao se na nacin da su sudionici biti podijeljeni u radionice za odrasle i djecu. Na Susretu su sudjelovali predstavnici 23 grada i opcina prijatelja djece, a ispred grada Labina, koji je prošle godine stekao status Grada – prijatelja djece, sudjelovali su koordinatorica Grada Labina - prijatelja djece Eni Modrušan, dvije predstavnice Gradskog vijeca mladih iz Osnovne škole «Ivo Lola Ribar» i Osnovne škole Matije Vlacica te po jedna voditeljica iz svake škole.

Svecano otvaranje smotre oduševilo je sve prisutne osobito mjuzikl „Footloose na opatijski nacin“ u kojemu su sudjelovala upravo djeca iz Opatije. Za djecu su bile organizirane radionice: Cokoladni poljupci iz Opatije, Potraga za blagom,Moja opatijska kamelija te Lepa domoca beseda. Nakon radionica djeca su uživala u vožnji brodicem. Za odrasle je održan okrugli stol na kojem se kroz nekoliko radionica raspravljalo na temu djecje participacije ili sudjelovanja te koliko se djecje mišljenje stvarno uvažava, a koliko je samo deklarativnog karaktera. Uglavnom u gradovima i opcinama - prijateljima djece postoje gradska vijeca mladih i forumi putem kojih ucenici i mladi sudjeluju u odlucivanju u svojim školama i lokalnim zajednicama, a zanimljivo je da sve to pocinje još u vrticima.

Zakljuceno je da djecu odrasli trebaju više slušati i uvažavati na svim razinama odlucivanja stalno osluškujuci što to djeca nose u sebi, što im je važno i žele to podijeliti s okolinom u kojoj žive.