Pretraživanje

Labin se na jedan dan vratio u srednjevjekovno ruho

Petak, 31. Srpnja 2015. - 12:58

Želja da se barem nakratko zaviri u davnu prošlost i doživi na jedan dan kako je život izgledao prije 300, 400 ili više godina sinoc je bila ispunjena svim posjetiteljima Uskockog dana u sklopu ovogodišnje, 13. po redu Labin Art Republike. Od ranog poslijepodneva ulice starog grada Labina bile su ispunjene kostimiranim ratnicima, pucanima, zanatlijama, vitezovima i slugama, a doživljaj je upotpunjen pravim srednjevjekovnim sajmom, prikazima starih zanata i vojnim logorom smještenim u gradskoj loži, prepunoj autenticnog hladnog i vatrenog oružja i drugih borbenih pomagala iz prošlosti.

Najmladi su se odmah okušali u radionicama strelicarstva i bacanja bodeža, a ostali su uživali u pitoresknim kostimima koji su upotpunili za ovakav dogadaj autohtone kulise postojecih zidova i fasada labinske starogradske jezgre. Cijeli je trg gornjeg grada bio spreman za povratak u prošlost i slavnu Noc Sv. Sebastijana iz 1599. godine kada su gradani uz pomoc malobrojne vojske obranili grad od navale Uskoka.

Nakon uvodnih nježnih melodija zanimljivog etno benda iz Pule «Zmajeva djeca», koji izvode pravu srednjevjekovnu glazbu, zapocelo je svecano postrojavanje gostujucih viteških i borbenih skupina, koje su potom, jedna za drugom, prikazivale svoj atraktivni program, izvodeci prave borbe macevima, bodežima, kopljima i kuburama, te prepricavajuci pokoju povijesnu legendu, poput specificnog labinskog «Zakona o kotlu».

Kulminacija je, kao i prethodnih godina, bio sam prikaz bitke za obranu Labina, koja je ove godine bila iznimno dinamicna i atraktivna, te – kao što su posjetioci ovoga dogadaja navikli iz prethodnih godina – ponovno bucna i vatrena! Žar borbe i strast za ocuvanjem svoga grada ponovno su presudili u korist Labinjana, a pobjednike ali i hrabre sudionike na poraženoj Uskockoj strani, brojna je publika nagradila višeminutnim pljeskom.

Borbe s vatrom i atraktivni «Fire Show» koji su uslijedili bili su gotovo jednako zanimljivi kao i sama borba, te su uspjeli ugrijati burnu i prohladnu vecer, jednu od najsvježijih u ovom natprosjecno toplom ljetu. A koju minutu nakon 23 sata, sa velike bine na drugoj strani trga prve su taktove svojih veselih folk-rock poskocica odsvirali otkaceni rijecki Irci, sjajni «Belfast Food», koji su odlicnu atmosferu u labinskom starom gradu održali do jednog sata iza pomoci.