Pretraživanje

Labin među 15 najuspješnijih gradova u Hrvatskoj po kvaliteti života!

Petak, 28. Rujna 2018. - 0:00

Portal gradonačelnik.hr objavio je rezultate izbora najboljih gradova u kategoriji kvalitete života. Ono što ovoj kategoriji daje posebnu dodanu vrijednost i težinu je što su u nju uključili i same građane, njihove stavove i prioritete, ono što bi trebao biti glavni motiv i pokretač djelovanja svih gradskih uprava. Ovu kategoriju smatra se, stoga, 'šlagom na torti' izbora najboljih gradova jer koliko god je izuzetan uspjeh voditi grad s najboljim ekonomskim i demografsko-obrazovnim pokazateljima u zemlji, vrhunsko postignuće je ostvariti najbolje rezultate na svim poljima koja su građanima bitna.

Poanta i cilj čitavog ovog projekta i izbora je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale, a pogotovo one s dna ljestvice, da promijene politiku i drugačijim proračunskim planiranjem osiguraju svojim građanima bolje uvjete života. Ovdje stoga ističemo samo petnaest najboljih gradova, po pet finalista u kategorijama malih, srednjih i velikih gradova.

Ono što primjećujemo jest da su čak 5 od 15 finalista istarski gradovi.

Osim Novigrada, kao mali gradovi u kojima se najbolje živi tu su, tako, Cres, Hvar, Krk i Novalja. Od srednjih tu su Labin, Opatija, Poreč, Rovinj i Umag, a veliki su, osim Dubrovnika, ipak koncentrirani na kontinentu pa su tu Koprivnica, Samobor, Varaždin i Zagreb.

Za Grad Labin kao jedan od 5 najboljih gradova srednje veličine, bitno je naglasiti, kako donosi portal Gradonačelnik.hr :

Brojna ulaganja, investicije u turizam i otvaranje novih radnih mjesta u Poslovnoj zoni dovele su do gotovo pune zaposlenosti u Labinu. U kolovozu je, tako, na području Grada bilo svega 163 nezaposlena, što je ispod 3%.

'Ovakvim podacima ne mogu se pohvaliti ni najrazvijeniji europski gradovi. Mi možemo, a takvim upravljanjem i svakodnevnim poboljšanjima uvjeta života planiramo nastaviti i u budućnosti', ističe gradonačelnik Valter Glavičić.

U fokusu su im mladi, djeca, mlade obitelji te osobe treće životne dobi. Intenzivno provode energetsku obnovu škola i vrtića, te stambenih zgrada, od ove jeseni više nema liste čekanja za vrtiće i jaslice, a svi osnovnoškolci su dobili besplatne udžbenike. Grad sufinancira školski prijevoz, produženi boravak, logopeda, defektologa, a među prvih šest gradova u Hrvatskoj su po visini izdvajanja za stipendije.

Sportaši i rekreativci prošle su godine dobili Sportski centar Franko Mileta sa dvije dvorane, u koju je uloženo preko 35 milijuna kn, a kreću i u projekt izgradnje Doma za starije osobe. Zelene gradske površine, dječja igrališta, pješačke i planinarske staze, promocija biciklizma dodatno promoviraju zdravlje i kvalitetu života naših građana.

Agencija Ipsos napravila je istraživanje na uzorku od preko 1.000 građana koji su odgovorili na pitanja o tome što im je najvažnije za kvalitetu života u njihovom gradu. Temeljem njihovih odgovora, usporedili su pokazatelje gradova po čak 26 različitih parametara i dobili poredak gradova koji svojim građanima osiguravaju najbolju kvalitetu i standarde življenja.

Uspoređivali su, među ostalim, prosječna primanja stanovnika, stopu siromaštva, nezaposlenosti i zaposlenosti, indeks nezaduženosti građana, stopu prireza, efikasnost gradske uprave, izdvajanja za obrazovanje, broj djece po odgajatelju u vrtiću te učenika po učiteljima u osnovnim školama, kao i izdvajanje za naknade za bebe. Nadalje, s obzirom da su ispitani građani istaknuli kao bitno, analizirali su i izdvajanje gradova za zaštitu okoliša, rekreaciju i sport, kulturu, te komunalne usluge. Naposljetku, tu su još i indeksi kretanja i starenja stanovništva.

Grad Labin uz osjećaj ponosa zbog prepoznavanja kvalitete, nastavlja i dalje graditi grad po mjeri čovjeka te čestita svim finalistima na izboru!