Pretraživanje

Labin ima prvi gradski edukativni pčelinjak u Istri, te vjerojatno jedini u Hrvatskoj

Utorak, 17. Rujna 2019. - 0:00

 

U subotu je kraj Vileta otvoren prvi  Edukativni gradski pčelinjak. Edukativni gradski pčelinjak realiziran je u sklopu međunarodnog  projekta  suradnje „MED-O-VITA“  koji se odvija  između LAG-a „Istočna Istra“ u ulozi glavnog partnera, te partnera iz Slovenije: LAS s CILjem, LAS loškega pogorja i LAS Mežiške doline a u suradnji s Pčelarskom udrugom Labin. Program je financiran iz mjere: 19.3.2. Programa ruralnog razvoja.

Projektant za izgradnju edukativnog gradskog pčelinjaka je Nova Projekt d.o.o., a izvođač radova De Conte d.o.o. iz Labina.

Svrha edukativnog gradskog pčelinjaka u Labinu jest doprinijeti izgradnji i opremanju društvene infrastrukture koja povećava atraktivnost područja Labinštine i stvara bolje uvjete za kvalitetan život, te omogućava kvalitetnije provođenje slobodnog vremena lokalnog stanovništva. Izrađena infrastruktura će biti dostupna različitim interesnim skupinama i svima voljnima u usvajanju novih znanja kako o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima, životnom vijeku pčele i važnosti pčele za očuvanje okoliša, tako i o sadnji mediteranskog medonosnog bilja. 


Međunarodni projekt suradnje „MED-O-VITA“ doprinosi prepoznatljivosti područja pčelarstva i valorizaciji pčelinjeg proizvoda, diversifikaciji turističke ponude, očuvanju prirodnog okoliša i razmjeni iskustava i znanja na području LAG-a. U sklopu projekta predviđeno je održavanje manifestacija u Sloveniji i Hrvatskoj, gradnja i opremanje gradskog pčelinjaka, izrada raznih edukativnih i kulinarskih radionica te sadnja medonosnog i začinskog bilja s ciljem očuvanja okoliša te izrada raznih promotivnih materijala i turističkog proizvoda kako bi se postigao prethodno definirani cilj. 

"Ovo je najljepši pčelinjak koji sam ikada vidio", kazao je labinski gradonačelnik Valter Glavičić otvarajući edukativni pčelinjak a županijski pročelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan da je ovo prvi gradski edukativni pčelinjak u Istri, te vjerojatno jedini u Hrvatskoj.

Ma otvorenju su se uz slovenske partnere okupili i mnogobrojni labinski pčelari te građani.

 Slika 1.jpg (615 KB)