Pretraživanje

Labin i Labinština obilježili 28. obljetnicu osnutka 119. brigade Hrvatske vojske

Srijeda, 04. Rujna 2019. - 0:00

Komemoracijom, polaganjem vijenca i paljenjem svijeća kod Centralnog križa na Gradskom groblju Labin danas je Labinština obilježila 28. obljetnicu osnutka 119. brigade Hrvatske vojske. Komemoraciji su uz  gradonačelnika Grada Labina Valtera Glavičića bili nazočni umirovljeni pukovnici Mauro Ukušić, prvi zapovjednik 3. bojne 119. brigade, brigadir  Branko Bošnjak, prvi zapovjednik 119. brigade Hrvatske vojske, predstavnici branitelja iz Pule i Rijeke, Gianvlado Klarić, načelnik Općine Sveta Nedjelja, zamjenica načelnice Općine Raša Tina Damijanić, predstavnik Općine Kršan Roko Terković, vijećnici Gradskog vijeća Grada Labina, predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata, MUP-a, Udruge antifašista, Udruge Josip Broz Tito,  Javne vatrogasne postrojbe Labin i Stožera zaštite i spašavanja.


Mauro Ukušić, prvi zapovjednik 3. bataljuna 119 brigada u svom obraćanju naglasio je da je 3. labinska bojna dala  veliki i neprocjenjiv doprinos  formiranju 119. brigade i Hrvatske vojske. Labinska bojna časno je izvršavala svoje zadaće  i njezini pripadnici nikada nisu prekršili odredbe Ženevske konvencije.

Gradonačelnik Valter Glavičić nadovezao se na časnu ulogu i žrtvu  pripadnika 119. brigade koji su u obranu domovine krenuli iz ideala  zaštite domovine, isto onako ponositi kao i antifašisti iz 1941. godine.  „Danas, 28 godina kasnije, generacija koja je u ovom trenutku preuzela  odgovornost za prosperitet svoga kraja i svojih građana, ponovo staje na branik domovine. Svjedočimo podacima da je iz Hrvatske iselilo 300 tisuća građana. Naša je obaveza da ne dozvolimo  odlazak sa njihovih ognjišta, u potrazi za boljim životom“, zaključio je gradonačelnik Glavičić.

 
DSC_0211.JPG (491 KB)
 DSC_0217.JPG (464 KB)