Pretraživanje

Labin i Labinština kao centar apiturizma Hrvatske

Petak, 24. Ožujka 2023. - 0:00

U polivalentnoj dvorani labinske Gradske knjižnice danas se održava 3. Nacionalna konferencija pčelarstva, apiterapije i apiturizma s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Pčelarske udruge  Labin, Grada Labina i Hrvatskog apiterapijskog društva  te potporom Istarske županije i Općina Sv. Nedelja, Kršan, Pićan i Raša.

Ovogodišnja je konferencija po prvi put organizirana bez epidemioloških mjera koje su proteklih godina bile na snazi zbog pandemije COVID-19 virusa, pa se većina predavanja održavala on-line.

Na samom početku konferencije uz Darka Martinovića predsjednika pčelarske udruge Labin te dr. Gordanu Hegić, predsjednicu Hrvatskog apiterapijskog društva i Ezia Pinzana, županijskog pročelnika za poljoprivredu prisutne je pozdravio te službeno otvorio konferenciju gradonačelnik Grada Labina, Valter Glavičić koji je istaknuo.

„Drago mi je da smo po treći puta domaćini konferencije o apiterapiji i apiturizmu i mogu samo zahvaliti našoj udruzi pčelara što su uporni i dosljedni u tome da se Labin i Labinština pretvore u centar apiturizma i apiterapije za cijelu Istru. Svjedoci smo da je svijest o zdravom životu i okolišu sve veća i postojanija te je zato  upravo ova konferencija kao i svijest o tome da se promoviraju i razvijaju ovakve teme od izrazite važnosti. Grad Labin je to prepoznao te u suradnji sa udrugom pčelara, odjelom za poljoprivredu Istarske županije i Hrvatskim apiterapijskim društvom nastavlja razvijati za nas ovu jako važnu priču. Osim napravljene studije i razrađene strategije te organizacije „Dana meda“ svake godine, najvažnija je stvar da ove godine krećemo u konkretnu realizaciju te ubrzo prijavljujemo na Interreg Slovenija - Hrvatska projekt apicentra na lokaciji Ripenda. Arhitektonski možda vrlo jednostavan zahvat, ali prvi takav primjer za cijelu državu. Lokacija je savršena, prostor bivše škole u Ripendi i želimo tu autohtonost prostora  i izvornost lokacije maksimalno naglasit i istovremeno sačuvati. S druge strane Grad Labin izradio je projekt statičke rekonstrukcije škole na Ripendi i vjerujem kako ćemo iznaći financijske snage, jer želju i svijest imamo, da u prijedlogu proračuna za iduću godinu osiguramao sredstva i taj projekt realiziramo te spasimo školu od propadanja kako bi joj dali novu dodatnu vrijednost i pretvorili je u centar apiturizma za cijelu Hrvatsku.“ – zaključio je Valter Glavičić, gradonačelnik Grada Labina.

Konferenciju obilježavaju predavanja i iskustva stručnjaka iz područja apiterapije i apiturizma kako iz Hrvatske tako i iz susjednih zemalja. Uz već spomenutu dr.sc. Gordanu Hegić, predavanja će održati i Iva Maslač, Snježana Ivić Gerovac, Paola Križanac, Josipa Kujundžić, Vida Iličić i dogradonačelnik Novske, Siniša Kesić, kao i Vedran Barić, Anita Dragić te predstavnik TZ -a Fužine.

pčelari konf.jpg (5.42 MB)