Pretraživanje

Labin i Labinšcina obilježavaju 91. obljetnicu Labinske republike

Ponedjeljak, 27. Veljače 2012. - 12:17

Na danas održanoj konferenciji za medije gradonacelnik Grada Labina Tulio Demetlika i nacelnik Opcine Raša Josip Pino Knapic predstavili su ovogodišnji program obilježavanja 91. obljetnice Labinske republike.

Naime, nositelj ovogodišnjeg obilježavanja ovog znacajnog povijesnog dogadaja iz prošlosti Labinšcine je Opcina Raša koja je zajedno sa Gradom Labinom pripremila program kroz citav tjedan.

Tako ce se vec sutra, 28. veljace 2012. godine u Malom kazalištu održati komemorativni skup u povodu najvece rudarske tragedije u Raši iz 1940. godine u kojoj je poginulo 185 rudara. Organizatori skupa su Zajednica talijana "Giuseppina Martinuzzi" Labin i Klub za promicanje istarsko-mletacke kulture "Istria" iz Trsta.

Zanimljiva izložba otvoriti ce se u cetvrtak, 1. ožujka 2012. godine u Narodnom muzeju Labin i to crno-bijelih fotografija autora pok. Živojina Tasica: "Žika Tasic - svjedok vremena". Na izložbi ce biti prikazane crno bijele fotografije slikane u raškim i labinskim rudnicima tijekom 60-ih i 70-ih godina. Fotografije se po prvi puta izlažu javnosti.

Tradicionalna komemoracija na Krvovoj placi na Vinežu biti ce u petak, 2. ožujka 2012. u 10,00 sati, a vijenci ce se polagati i na Gradskom groblju u Labinu na zajednickom spomeniku palim rudarima te na Štrmcu.

U vecernjim satima u dvorani RKUD-a „Rudar“ u Raši biti ce otvorena izložba „Život s rudnikom“ autorice dr. sc. Ivane Orlic a potom i promocija knjige autora Andree Matoševica "Pod zemljom: Antropologija rudarenja na Labinštini u XX. stoljecu".

Osim kulturnim dogadajima, u tjednu obilježavanja Dana Labinske republike održati ce se i niz sportska natjecanja.  


Prilozi