Pretraživanje

Labin domaćin informativne radionice za energetsku obnovu obiteljskih kuća: dostupno više od 300 milijuna kuna

Utorak, 05. Listopada 2021. - 0:00

U organizaciji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Istarske županije te Grada Labina mnogim okupljenima u labinskoj sportskoj dvorani predstavljen je Program energetske obnove obiteljskih kuća, odnosno uvjeti sufinanciranja i način prijave na Javni poziv koje je Fond objavio sredinom prošlog mjeseca. Cilj ovih radionica, koje se inače provode u cijeloj državi, a na području Istarske županije u Labinu, jeste građanima dati pravovremeno potrebne informacije kako bi prijave na Javni poziv bile potpune i valjane te da bi sredstva, osigurana ovim pozivom, bila maksimalno iskorištena.

Sve detalje u vezi energetske obnove obiteljskih kuća predstavili su djelatnici Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a prisutnima je dobar rad zaželio i gradonačelnik Labina Valter Glavičić posebno zahvalivši Fondu što je upravo Labin izabran za ovakve radionice. „Svjesni smo važnosti zelenih strategija, efikasnog korištenja energije, održivog načina promišljanja, no moramo konstantno raditi na podizanju svijesti ljudi, zato su inicijative poput ove radionice hvalevrijedne“, istaknuo je gradonačelnik.

Ujedno je zainteresirane građane podsjetio i na nedavno objavljen Javni poziv Grada Labina za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije sunčanih elektrana za proizvodnju električne energije u kućanstvima na području grada Labina, a koji se indirektno vezuje na danas predstavljen Javni poziv Fonda: „Labinjani su još prije desetak godina pokazali interes za obnovom zgrada, zato i jesmo šampioni po energetskoj obnovi u Hrvatskoj. Našim Javnim pozivom namjeravamo sufinancirati projektne dokumentacije za 30 obitelji, 30 obiteljskih domova te vjerujemo kako će Labinjani uvelike iskoristiti i pozive Fonda i Grada Labina.“

Prisutne je pozdravio i zamjenik župana Istarske županije Tulio Demetlika istaknuvši kako Istarska županija podupire inicijative i projekte koje za svoj cilj imaju zelenu održivost.

Maja Rajčić, načelnica Sektora za energetsku učinkovitost pri Fondu objasnila je da će biti  dodijeljeno minimalno 300 milijuna kuna za obnovu domova s jedinstvenom stopom sufinanciranja od 60%, odnosno maksimalno 204 000 kuna. Na Javni poziv Fonda mogu se prijaviti građani koji imaju uredno (su)vlasništvo i prebivalište na adresi kuće. Naglasila je da je prijava veoma jednostavna, koja se podnosi online, a za one koji nisu potpuno informatički pismeni, Fond je omogućio da se trošak angažmana konzultanta ili neke treće osobe nadoknadi s pomoći od 500 kuna sa strane Fonda.

Radionici je prisustvovala i Dolores Sorić, direktorica gradske tvrtke Labin stan d.o.o., koja je ponudila ekspertizu i iskustvo ove tvrtke u pomoći pripreme natječajne dokumentacije te pozvala građane da se obrate stručnim službama Labin stana.

Objavljenim Javnim pozivima možete pristupiti ovdje: FondGrad Labin

fond1.jpg (3.58 MB)

fond2.jpg (2.58 MB)

fond3.jpg (3.60 MB)

fond4.jpg (2.54 MB)

fond5.jpg (3.33 MB)